Zodpovědnost za svět

18.02.2023 21:46

5. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Minulou neděli nám byl nabídnut život v Božím království, který je alternativou k životu v tomto světě. Kdo uvěří v Ježíše a přijme program Božího království (blahoslavenství), má toto království budovat nejprve v sobě a pak i kolem sebe.

Křesťan nemá víru jen pro sebe, nemůže se izolovat od světa. Máme za tento svět zodpovědnost. Máme pod vedením Ducha Svatého pokračovat v díle Ježíše Krista – shromažďovat rozptýlené lidstvo v jednotný Boží lid. Máme volat každého člověka k návratu k nebeskému Otci.

Jak jsme slyšeli v evangeliu, máme být solí země a světlem světa. Jak jsme také slyšeli v odpovědi dnešního žalmu:

"Spravedlivý září v temnotách jako světlo."

Křesťané mají svým životem přitahovat lidi k Bohu. Pro ty, kteří mají rádi tmu, jsou křesťané kamenem úrazu. Proto musíme při šíření Božího království počítat i s odporem a pronásledováním.

Evangelista Matouš ví, že tento odpor a pronásledování může některé věřící zastrašit. Nebudou horliví při svědectví o Kristu nebo se budou dokonce se svou vírou ukrývat. Matouš proto po blahoslavenstvích dává dva obrazy: nazývá křesťany solí země a světlem světa.

Sůl dává chuť pokrmům a chrání je před zkázou. Křesťané mají svým životem ukazovat, že život je i přes jeho složitost chutný a krásný. Mají ukazovat, že život má smysl, pokud se žije s Bohem a pro jeho království. Život křesťanů podle Desatera a blahoslavenství má tento svět chránit před zkázou hříchu.

Pokud by se věřící s vírou ukrývali za zdmi kostelů a svých domovů, byli by pro svět bezcenní. Jako je bezcenná sůl, kterou nelze nic osolit:

"K ničemu se už nehodí, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali."

Pán Ježíš dále přirovnává křesťany ke světlu. Mají napodobovat Ježíše, který řekl:

"Já jsem světlo světa!"

Jako nelze ukrýt město položené na hoře, tak nelze ukrýt víru a život z víry. Křesťan se nemá s vírou schovávat, ale má o ní svědčit. Svítilna se nestaví pod nádobu, ale na podstavec, aby všem svítila. Světlo naší víry má svítit lidem. Především máme svítit dobrými skutky, jak o tom mluví prorok Izaiáš v prvním čtení.

Lidé jsou dnes zahlceni slovy. Potřebují vidět skutky.

Dnešní Boží slovo nás varuje před uzavřeností vůči světu. Za mravní úpadek společnosti neseme i my svůj díl viny, neboť nechceme být solí země a světlem světa, nechceme se svou vírou jít na trh.

Stačí svítit tomuto světu svým životem, kdy nemyslím jen na sebe, ale snažím se činit šťastnými i druhé. Pán Ježíš také nemyslel na sebe, ale žil pro druhé.

Proto se snažme naplnit i poslední větu dnešního evangelia:

"Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích."