Ženo, jak veliká je tvá víra!

30.08.2020 19:08

20. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Pán Ježíš je Vykupitel všech lidí. Působil však především v židovském národě, který je nositelem Božích zaslíbení. Od židovského národa se spása měla dostat i k pohanům.

Pán Ježíš přišel do tyrského a sidonského kraje asi proto, aby se vzdálil od svých nepřátel, nebo chtěl hlásat evangelium zde přítomným židům.

Pohanská žena se asi od těchto židů dozvěděla o očekávaném Mesiáši a o jeho působení. Slyšela také o Ježíšových zázracích, proto k Pánu přichází s prosbou o pomoc. Ví, že se židé s pohany nestýkají. Navíc u židů nebylo slušné, aby muž na veřejnosti rozmlouval se ženou.

Láska k posedlé dceři dává pohanské ženě odvahu, aby volala o pomoc:

"Smiluj se nade mnou, Pane, synu Davidův! Moje dcera je krutě posedlá."

Ježíš však mlčí. Chce, aby žena osvědčila svou víru, aby projevila vytrvalost.

Učedníkům říká, že je Otcem poslán k židovskému národu, od něhož se má spása rozšířit i na ostatní národy. Pohanská žena je neodbytná. Přichází k Ježíšovi a prosí:

"Pane, pomoz mi!"

Ježíšova odpověď se nám jeví jako velmi tvrdá:

"Není správné vzít chléb dětem a hodit ho psíkům."

Židé pohany pro jejich modlářství a nemravnost nazývali psy. Pán Ježíš zmírňuje tvrdost slov zdrobnělinou psík. Žena uznává, že nepatří k vyvolenému národu, tedy že nemůže požadovat od Vykupitele chléb, který je určen dětem, ale prosí o drobty, které přece padají ze stolů, a kterými se krmí psi.

Žena nežádá, aby Vykupitel ochudil židovský národ o Boží milosti, které mu měl přinést k jeho spáse. O co žádá je jen drobtem vzhledem k tomu, co Ježíš dává židovskému národu.

Pán Ježíš chválí víru pohanské ženy:

"Ženo, jak veliká je tvá víra! Staň se, jak si přeješ."

Ježíš přinesl spásu všem lidem, nejdříve ovšem židům, pak i pohanům. Na příkladě pohanské ženy nám ukazuje, jak máme Boha prosit. Je třeba pokorné a vytrvalé modlitby s vědomím vlastní nehodnosti. Je také třeba modlit se s vírou. Pochybnosti modlitbu znehodnocují. Pokud prosíme o dobrou věc, která je v souladu s Boží vůli, modlitba bude vyslyšena. Proto je dobré k prosebné modlitbě přidat slovo "chceš-li".

Víra je odevzdanost do Boží vůle, vložení sebe sama do Božích rukou.