Žádný prorok není vítaný ve svém domově

13.02.2016 14:20

4. neděle v mezidobí, cyklus C

  Dnešní evangelium navazuje na to, které jsme slyšeli minulý týden. Pán Ježíš vstupuje v sobotu do nazaretské synagogy. V Nazaretě žil do svých třiceti let. Nazareťané o jeho působení hodně slyšeli. Byli na něho zvědaví. Asi očekávali i nějaký zázrak.
  Pán Ježíš v synagoze předčítá slova proroka Izajáše o Hospodinově Pomazaném, který bude hlásat chudým radostnou zvěst o spáse. Tento text Ježíš vztahuje na sebe:
  "Dnes se naplnilo toto Písmo, které jste právě slyšeli."
  Pán Ježíš je Hospodinův Pomazaný, který přináší spásu, který přináší vysvobození z moci zla. Slova proroka Izaiáše se naplňují již teď v osobě Ježíš Krista.
  Nazareťané se Ježíšovům slovům diví. Nevědí nic o Ježíšově Božském původu, mají ho jen za Josefova syna.
  Pán Ježíš vidí jejich nepřipravenost v přijetí evangelia, vidí, že ho nejsou schopni přijmout jako Hospodinova Pomazaného - Mesiáše. Říká pravdivá slova:
   "Amen, pravím vám: Žádný prorok není vítaný ve svém domově."
  Svá slova ještě zdůrazňuje připomínkou dvou proroků: Eliáše a Elizea. Ti nalezli více víry u pohanů, než u židovského národa.  Mnoho vdov bylo za Eliáše v Izraeli, ale Eliáš byl poslán k pohanské vdově. Mnoho Izraelitů bylo za Elizea malomocných, ale Bůh uzdravil pohana Námana.
  Jako by v Ježíšových slovech zazníval odkaz, že Bohem zaslíbená spása bude vzata izraelskému lidu a dána pohanům. Jak čteme slova apoštola Pavla ve Skutcích apoštolských (13,46):  
  "Vám židům mělo být slovo Boží zvěstováno nejprve. Protože je odmítáte, a tak sami sebe odsuzujete k ztrátě věčného života, obracíme se k pohanům."
  Ježíšova slova dovedla Nazareťany k zuřivosti. Bez soudu chtějí Ježíše zabít, ale Ježíš jim uniká,  neboť ještě nenadešla hodina jeho oběti.
  Nazareťané byli věřící lidé. Znali proroctví o Mesiáši, ale nedokázali v Ježíše uvěřit.
 To může být nebezpečím i pro nás. Také my chodíme každou neděli do kostela, myslíme si, že Ježíše známe, že jsme věřící.
 Musíme se však sami sebe zeptat, co od Ježíše očekáváme? Očekáváme od něho spásu, vysvobození z toho, co nás spoutává, co nám brání radovat se ze života s Ježíšem? Chceme vůbec, aby nás Ježíš od všeho zlého vysvobodil?
  Nemáme jako Nazareťané svou uzavřenou představu o Ježíši? Věříme vůbec tomu, že může mocně působit i v našem životě, že může dokonce vykonat zázrak?
  S Ježíšem přišlo na svět Boží království, Ježíš nás zachránil z moci Zlého. Chce očistit naše nitro, abychom byli skutečně svobodní. Chce nás zbavit okovů, které nás spoutávají a které nám berou radost ze života.
  Je třeba uvěřit v Ježíše a odevzdat mu svůj život, odevzdat mu své slabosti, zranění a okovy. Ježíš je ten Pomazaný, který přináší vysvobození. Ježíš chce, abychom byli svobodní. Čeká, až se s důvěrou odevzdáme do jeho rukou.