Vyjít z večeřadla

21.04.2015 20:55

2. neděle velikonoční, cyklus B

  Učedníci jsou uzamčeni ve večeřadle, jsou uzavřeni před světem. Najednou dochází ke zlomu - přichází vzkříšený Ježíš. Ten nejen proniká přes zavřené dveře, ale proniká také do jejich srdcí uzavřených strachem.
  Strach učedníků se mění v radost. Ježíš učedníkům ukazuje rány, aby je přesvědčil, že je to skutečně On. Ježíš se nezjevuje pouze proto, aby své učedníky potěšil, ale aby jim také dal poslání:
  "Jako Otec poslal mne, tak i já posílám vás."
  Učedníci mají pokračovat v díle Ježíše Krista. Otec poslal Syna ke spáse padlého člověka. Spása přišla skrze kříž a zmrtvýchvstání. Učedníci, tedy všichni křesťané, jsou posláni Ježíšem, aby vydávali ve světě o velikonočním tajemství  svědectví.
  Jako Ježíš zpřítomňoval Otce, tak má učedník zpřítomňovat Ježíše.
  Motivem poslání učedníků je láska. Mají umožnit dalším lidem, aby také poznali Krista a došli záchrany.
  Aby učedníci byli schopni splnit své poslání, dostávají dar Ducha Svatého. Dostávají ho vdechnutím. Bůh vdechl prvnímu člověku život. Ježíš vdechuje učedníkům Ducha Svatého, aby žili novým životem, aby se stali novým stvořením.
  Apoštolové dostávají moc odpouštět hříchy. Tuto moc mají jejich nástupci biskupové, a také kněží. Dodnes se vysluhuje tato svátost Božího milosrdenství.
  Učedníci uzavřeni ve večeřadle jsou obrazem naší Církve. Komunisté nás zahnali do kostelů, víra se stala soukromou záležitostí, nesmělo se o ní mluvit.
  Myslím si, že to přetrvává i v dnešní době. Jsme stále ze strachu a malověrnosti uzavřeni za zdmi kostelů, izolujeme se od světa, ve světě jako křesťané příliš nežijeme.
  Jsme uzavřeni sami v sobě. Nejsme schopni o své víře svědčit.
  Musíme se i my setkat se vzkříšeným Ježíšem, prožít velikonoční radost učedníků ze setkání s živým Ježíšem. Prožít, že Ježíš žije a působí v našem životě.
  Potřebujeme otevřít večeřadlo, otevřít své srdce Kristu. Potřebujeme z večeřadla vyjít ven, neskrývat svou víru, vydávat svědectví o Kristu.
  To je poslání Církve, k tomu je Církev na světě.
  Posláním Církve není konzervovat staré obřady, opravování kostelů a starost o majetek. Posláním Církve je hlásat vzkříšeného Krista. Jak řekl Ježíš (Mk 16,15):
  "Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu."