Všechno vysoké vyrůstá odspodu

28.10.2015 19:59

29. neděle v mezidobí, cyklus B

  Kdo je křesťan?
  Křesťan je ten, kdo následuje Ježíše.
  Abychom mohli Ježíše následovat, musíme ho znát. Poznat Ježíše můžeme z Písma svatého, zvláště z evangelií.
  Ježíš jde k Jeruzalému a předpovídá svým učedníkům, že ho tam čeká utrpení a smrt. Učedníci jeho slova nechápou. Touží po lidské slávě. Jan a Jakub přicházejí k Ježíšovi s prosbou:
  "Dej, ať v tvé slávě zasedneme jeden po tvé pravici a druhý po tvé levici."
  Chtějí čestná místa v Božím království. Ježíš je nekárá, ale ukazuje na dvě věci.
  Cestou ke slávě Božího království je utrpení. Kristovi učedníci mají také pít kalich utrpení. A dále - účast na Kristově slávě je vždy darem, který může dát jedině Bůh.
  Ježíš dále ukazuje, že mezi křesťany to nemá být  jako mezi mocnými tohoto světa:
  "Mezi vámi však tomu tak nebude. Ale kdo by chtěl být mezi vámi veliký, ať je vaším služebníkem, a kdo by chtěl být mezi vámi první, ať je otrokem všech."
  Křesťané se nemají řídit příkladem mocných tohoto světa, ale příkladem Ježíše Krista, který "nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za všechny".
  Ježíš je pro nás vzorem pravé velikosti, která spočívá v ochotě pokorně sloužit jeden druhému, která vede k darování vlastního života pro dobro bližních.
  Ježíš přišel na svět, aby nám sloužil, aby se dobrovolně obětoval za naši záchranu. Nesl naše viny, aby nás vysvobodil  z věčné smrti, aby nás zbavil pout hříchů a umožnil nám obnovit společenství s Bohem.
  Ježíš má  Božskou přirozenost, ale přesto nehledal slávu u lidí, nenechal se prohlásit za krále a nosit na nosítkách. Místo toho na sebe vzal kříž a zemřel nejpotupnější smrtí. Tím  nám dokázal, jak nás má rád. Také nám ukázal cestu      k následování.
  Následování Ježíše je cesta pokorné služby bližním až k obětování vlastního života. Je to cesta křížová, na které musíme bojovat sami se sebou - se svým sobectvím, lhostejností, neochotou nezištně pomáhat a milovat. Je to jediná cesta   k nebeské slávě. To si musíme všichni uvědomit. Následovat Ježíše ve službě, se musíme učit.
  Když chceme postavit velký dům, musíme v zemi vybudovat hluboké základy.
  Ćím vyšší jsou stromy, tím hloubějí zapouštějí kořeny do země.
  Všechno vysoké vyrůstá odspodu.
  Chceme-li být velicí před Bohem a dosáhnout tak nebeské slávy, musíme se pokořit ve službě druhým lidem, obětovat se pro ně.