Věřit a sloužit

09.10.2022 18:39

27. neděle v mezidobí, cyklus C

 

V modlitbě prosíme o mnoho věcí, ale o něco bychom měli prosit každý den. O co jde? To nám napoví apoštolové:

"Dej nám více víry."

Pán Ježíš apoštolům řekl, že kdyby měli skutečnou víru, třeba jen malou jako hořčičné zrnko, dokázali by s Boží pomocí vykonat velké věci. Bez víry se nemůžeme líbit Bohu (Žd 11,6):

"Bez víry se však Bohu nelze líbit; kdo chce přijít k němu, musí uvěřit, že Bůh je a odměňuje ty, kdo ho hledají."

Bez víry nedosáhneme nebe ( J 6,47):

"Amen, amen, pravím vám: Kdo věří, má život věčný."

V prvním čtení jsme slyšeli Hospodinovo slovo (Hab 2,4):

"Spravedlivý však bude žít pro svou věrnost."

Potřebujeme dar víry. Máme ho vyprošovat sobě i svým blízkým. Kdybychom měli skutečnou víru bez pochybností, dokázali bychom pro svého Boha vykonat velké věci. Bůh po nás může chtít něco, na co naše lidské síly nestačí, co nemůžeme ovlivnit. Dar víry nám dodá odvahu, že s Boží pomocí vše zvládneme.

Z dějin Církve víme, kolik svatých dokázalo vykonat pro Boží království velké věci, i když na to neměli lidské schopnosti a materiální prostředky. Dokázali se ve víře spolehnout na Boha, a Bůh skrze ně vykonal velké věci.

V druhé části evangelia jsme slyšeli o služebníkovi, který se po namáhavé práci vrátil ke svému pánu. Nečeká ho odpočinek, ale další práce. Až vykoná vše, co chce pán, může se věnovat svým potřebám.

Také my máme Bohu sloužit. Proto jsme na světě. Když pro Něho něco vykonáme, nemůžeme si myslet, že už máme celý den volno. Není to jako světská práce, kdy přijdeme domů a máme do dalšího dne klid. Máme být stále připraveni ke službě Bohu a lidem. Život křesťana má být službou.

A další poučení. Když něco pro Boha vykonáme, Bůh nám není ničím zavázán. Když sloužíme Bohu, nemáme u Něho nějaké nároky, které nám Bůh musí splnit. Když nám Bůh něco dá, dává to svobodně a z lásky k nám. Není nám nic povinen.

Ovládnout své bohy se snažili pohané. Pravý Bůh je jiný, vševládný, všemohoucí a svrchovaný. Pokud nám něco daruje, je to z jeho lásky k nám. Pro své skutky nemáme právo na jeho dary. Naším jediným "právem" je jeho dary s pokorou a vděčností přijímat.

Pane, dej nám více víry, abychom Ti mohli lépe sloužit.