Trůnem Krista Krále je kříž

09.12.2018 17:18

Slavnost Krista Krále, cyklus B

Ježíš Kristus je Králem nebe i země, Vládce všehomíra. V Janovu evangeliu čteme o jeho uvedení do královského úřadu. Na rozdíl od pozemských králů toto uvedení nebylo slavné, ale bylo spojeno s potupou a utrpením.

Uvedení krále do úřadu mělo v Orientu 4 části:

  1. Provolání králem

  2. Intronizace (uvedení na trůn)

  3. Představení lidu

  4. Volání lidu, který vzdal čest novému králi

V dnešním evangeliu jsme slyšeli o první části uvedení krále do úřadu. Na otázku Piláta, zde je králem, Ježíš nejprve objasňuje, že jeho království není z tohoto světa, že je duchovní povahy. Na druhou otázku Piláta, zde je králem, se Ježíš králem provolává:

"Ano, já jsem král."

Ježíš se před Pilátem provolává králem, ale Pilát, protože není z pravdy, tomu nerozumí. Člověk bez Ducha Svatého nemůže pochopit Ježíšovu královskou moc.

Druhou částí uvedení krále do úřadu je intronizace – uvedení na trůn. Ježíš je nejprve zbičován. Pak mu vojáci dávají znaky královské moci. Je oblečen do purpurového pláště, na hlavu mu dávají korunu z trní, do pravice místo žezla třtinu. Vojáci před ním poklekají a vysmívají se mu:

"Bud zdráv, židovský králi!"

Pak je Ježíš předveden s trnovou korunou a purpurovým pláštěm před lid, aby mu byl představen, což je třetí část uvedení do královského úřadu. Pilát Ježíše představuje židům slovy:

"Hle, člověk."

Nyní nastává čtvrtá část uvedení krále do úřadu – lid má provolat novému králi slávu. A jaké bylo provolání lidu králi nebe a země? Židé křičí:

"Ukřižuj ho, ukřižuj ho!"

Ježíš, náš Král, přijímá tupení, bičování i smrt na kříži dobrovolně, jako nutný prostředek záchrany člověka z hříchu a věčné smrti. Ježíš, právě intronizovaný král nebe a země, je nad ostatní vyvýšen na královský trůn, Tím trůnem je kříž. Kříž je trůnem Krista Krále.

Jen v Duchu Svatém můžeme pochopit Krista Krále a jeho království. Svět dal Kristu Králi jen ponížení a utrpení, ale tím vším byl oslaven a povýšen. Ježíš na kříži zvítězil nad satanem a jeho stoupenci, Ježíš třetího dne vstal z mrtvých. Kříž se stal trůnem Krista Krále, počátkem jeho vlády nad vším tvorstvem.

Ježíš je Král, ale jiný než pozemští vládcové. Ti mnohdy nahánějí hrůzu, jsou lidem vzdáleni. Ježíš je jiný. Kdykoli můžeme k Němu na audienci, kdykoli můžeme s Ním mluvit. Ježíš nám rozumí. Nebyl vychováván v královském paláci, vzdálen lidské bídě. Ježíš ví, co je to lidská slabost a utrpení. Vše prožil na vlastní kůži.

Ježíš Král k nám přichází na oltář při každé mši svaté, proto z úcty k Němu klečíme.

Klaníme se mu na kolenou při adoraci. I dnes na konci mše svaté se budeme klanět Kristu Králi. Uctíme jeho Božské Srdce, plné soucitu a lásky, litaniemi, a obnovíme zasvěcení celého světa jeho Srdci. Uctěme svého Krále s pokorou a láskou, tolik pro nás udělal.