Tři podmínky následování Ježíše

18.09.2016 18:25

23. neděle v mezidobí, cyklus C

  Pán Ježíš v dnešním evangeliu hovoří k zástupům lidí a uvádí podmínky pro ty, kdo ho chtějí následovat. Víme, že následovat Ježíše je povinností nás všech, chceme-li dosáhnout spásy.
  Avšak podmínky následování Ježíše jsou velmi přísné. Kdo je odmítá, nemůže být Ježíšovým učedníkem.
  Kdo chce následovat Ježíše musí Ho milovat více než ostatní lidi, více než sebe. Bohu má patřit v našem životě vždy první místo. Toto prvenství nemůže zaujmout nikdo jiný. Ani otec, matka, dítě, partner v manželství, ani já sám.
 To znamená milovat Boha nade vše. Když Bůh volá syna ke kněžství, dceru k zasvěcenému životu, a rodiče tomu brání, musí syn nebo dcera poslechnout Boha a jít za jeho hlasem. Bůh je vždy na prvním místě.
 Jestliže žena čeká dítě a její partner ji nutí k potratu, musí poslechnout Boha - nezabiješ.
  Jestliže mladý křesťan chodí s nevěřícím partnerem, který odmítá sňatek v kostele, neboť má odpor k víře, musí dát Bohu přednost a přerušit tuto známost.
  To znamená dát Boha na první místo ve svém životě.
   Druhá podmínka zní:
  "Kdo nenese svůj kříž a nejde za mnou, nemůže být mým učedníkem."
  Zde Ježíš míní připravenost k mučednictví i každodenní nesení křížů a starostí. Následovat Ježíše znamená ochotu jít cestou kříže.
  A konečně třetí podmínka:
  "Tak ani žádný z vás, kdo se nezřekne všeho, co má, nemůže být mým učedníkem."
  Zřeknutí se všeho je tedy další podmínkou následování Ježíše. Jistě, ne všichni lidé mohou všechno rozdat a vstoupit do řeholního společenství. To je zvláštní povolání. Rodina musí mít nějaký majetek, ale v rozumné míře.
  Přesto platí pro všechny křesťany, že nemohou na svém majetku lpět srdcem, majetek se nesmí stát jejich modlou. Musí být schopni, bude-li to nutné, pro svou víru v Boha tento majetek ztratit.
  Následování Ježíše má tři podmínky:
- dát Boha ve svém životě na první místo, všechny ostatní lidi (i sebe) na další místa
- být připraven nést svůj denní kříž, být připraven i k mučednictví, pokud je to má cesta
- být ochoten pro Boha ztratit svůj majetek
  Tyto podmínky následování jsou těžké, ale nic není těžké pro toho, kdo miluje. Nemáme být křesťané na půl plynu, ale na celý úvazek.
  Polovičatost je horší než nic.