Svoboda člověka je Boží dar

26.10.2020 20:11

29. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Farizeové by se Ježíše rádi zbavili. Proto si vymysleli léčku v podobě otázky:

"Pověz nám tedy: Co myslíš, je dovoleno platit daň císaři, nebo ne?"

Pokud by Pán Ježíš odpověděl, že se daň císaři platit nemá, mohli by jej obvinit, že vybízí ke vzpouře. Pokud by odpověděl, že má, pak by ho před Izraelity obvinili z kolaborace s nenáviděnými římskými okupanty.

Pán Ježíš si vyžádal denár s obrazem císaře a řekl:

"Dávejte tedy, co je císařovo, císaři, a co je Boží, Bohu."

Na denáru je obraz císaře, patří proto císaři. Člověk je obrazem Božím, patří proto Bohu.

Daně a pojištění máme platit. Stát má z toho čerpat pro společné dobro svých občanů. Má se také postarat o ty, kteří toho nejsou sami schopní.

Ale člověk patří Bohu. Stát nemůže s člověkem libovolně disponovat, zvláště s jeho životem. Život je Boží dar, Bůh je dárce života, dárcem a pánem. Jen v případě ohrožení vlasti nepřítelem může stát mobilizovat, ale obrana vlasti je naší povinností.

Jen Bůh má nárok na člověka, ale přesto respektuje jeho svobodu, kterou mu dal darem. Svoboda člověka je Boží dar, který musí stát respektovat. Svoboda má své mantinely, neznamená svévoli. Máme se řídit Božími i lidskými zákony. Lidské zákony však musí respektovat svobodu člověka a jeho práva. Nemohou také odporovat Boží vůli. Stát může svobodu člověka omezit jen v případě ohrožení, a to jen v nejnutnější míře.

I kdybychom přišli o vnější svobodu, máme svobodu vnitřní, svobodu srdce. Víru, naději a lásku nám nemůže nikdo vzít. Můžeme je ztratit sami nevěrou, zoufalstvím a nenávistí.

Prožíváme těžké chvíle, ale neměli bychom ztrácet víru, naději a lásku. Pozemský život je ve srovnání s nebem jen pouhou epizodou. Přesto je pozemský život důležitý, abychom v něm osvědčili svou víru, naději a lásku. K tomu je třeba důvěra v Boha a odevzdanost do Boží vůle.

Na svátek svaté Terezie od Ježíše mě zaujala sloka hymnu:

"Chceš-li, Bože, abych stonal,

rád chci nemocen býti,

chceš-li, abych brzo skonal,

rád chci brzo umříti,

i stonáním

i skonáním

chci tvou vůli plniti.

Vůle Páně

ať se stane,

tak chci živ, mrtev býti!"