Svatá Hedvika - statečná služebnice Boží

31.10.2022 07:06

Slavnost sv. Hedviky

 

Svatá Hedvika se narodila kolem roku 1174 na zámku Andechs (andeš) v Bavorsku. Byla dcerou vévody Bertholda IV. Jako pětiletá byla dána na výchovu benediktinkám. Ve velmi mladém věku byla z mocensko – politických zájmů provdána za slezského vévodu Jindřicha I. Manželství bylo šťastné. Manželům se narodilo sedm dětí – čtyři synové a tři dcery.

Po porodu sedmého dítěte svatá Hedvika svého muže prosila, aby spolu dále žili ve zdrženlivosti. Její manžel Jindřich, který znal hlubokou víru a zbožnost své ženy, její přání respektoval.

Svatá Hedvika se po celý svůj život věnovala svým poddaným, zvláště chudým a nemocným. Založila četné nemocnice a ošetřovny. Také se starala o šíření křesťanské víry. Založila klášter cisterciaček v Třebnici. Byl to první ženský klášter ve Slezsku.

Svatá Hedvika ve svém životě prožila mnoho útrap. Její rodný zámek Andesch byl zničen a její sestra zabita. V roce 1238 zemřel její muž a o tři roky později její nejstarší syn Jindřich II. padl v boji proti Tatarům.

Svatá Hedvika pak vstoupila do třebnického kláštera, který sama založila. Její nejmladší dcera Gertruda zde byla abatyší. Všechny ostatní děti zemřely ještě za jejího života. Svatá Hevika zemřela 15.10.1243 ve věku sedmdesáti let. Svatořečena byla již v roce 1267. Svatá Hedvika je patronkou Slezska, Polska, Berlína a naší ostravsko – opavské diecéze.

Můžeme žasnout nad jejím životem, jak ji Bůh vedl. Byla dobrou manželkou a matkou sedmi dětí. Pak se zavázala slibem čistoty a po smrti manžela žila jako řeholnice. V každém životním stavu usilovala o dokonalost.

Vstupní modlitba dnešní slavnosti nám dává svatou Hedviku jako příklad pokory a milosrdné lásky. Právě pokora ji vedla k podřízenosti vůli Boží. Nechávala se Bohem vést a stala se tak duchovní příbuznou Ježíše Krista. Odevzdanost do vůle Boží Hedvice dávala sílu přijímat a nést bolestné události života. Byla to statečná žena, protože se nespoléhala na své síly, ale na Boží pomoc.

Kéž bychom i my měli tolik pokory, abychom se nechali Bohem vést, abychom dokázali přijímat a nést těžké situace našeho života. Abychom i přes denní vytíženost dokázali otevřít srdce těm, kteří potřebují pomoc.

Svatá Hedviko, oroduj za nás!