Soudný den

20.11.2022 20:25
 

 

33. neděle v mezidobí, cyklus C

 

Dnešní liturgická čtení pojednávají o tom, co bude před druhým Kristovým příchodem na svět. Židé jsou hrdí na svůj chrám v Jeruzalémě. Jde o centrum kultu. Židé věřili, že tento chrám bude stát až do konce světa. Proto spojovali konec světa se zánikem chrámu. Pán Ježíš jim říká:

"Přijdou dny, kdy z toho, co vidíte, nezůstane kámen na kameni, všechno bude rozbořeno."

Tato Ježíšova slova vzbudí velký zájem. I nás zajímá, jaká znamení budou předcházet konci světa.

Pán Ježíš nás varuje před falešnými proroky, kteří budou určovat datum konce světa a děsit ostatní lidi. Vzpomeňme na proroctví pro rok 2000 a 2012. Pán Bůh není vázán naším letopočtem ani výpočty některých lidí. Den druhého příchodu Ježíše na svět zůstane neznámý. Ježíšův příchod však přijde náhle a nečekaně. Pán Ježíš varuje před falešnými mesiáši, kteří se budou za něho vydávat:

"Nechoďte za nimi!"

Konci světa mají předcházet různá znamení: občanské války, zemětřesení, katastrofy, hlad, epidemie a znamení na nebesích. A také (Mk 13,10):

"Dříve musí být evangelium kázáno všem národům."

Křesťané budou pronásledováni, neboť budou bezbožnými nenáviděni. Budou nenáviděni pro svou víru v Ježíše, pro svůj život podle evangelia a Božích přikázání. Mravní úpadek lidstva se bude prohlubovat. Křesťané, kteří tlaku většiny a mocných tohoto světa nepovolí, budou pro bezbožné výčitkou svědomí. Bezbožní nesnesou člověka, který chce žít jinak, podle Božích přikázání, který se nechce klanět modlám.

Věřící budou zrazováni i vlastními příbuznými. Bude to doba velkého utrpení těch, kteří zůstanou Kristu věrní. Věřící si nemají na soudech předem připravovat svou obhajobu. Sám Duch Svatý bude skrze ně mluvit a dá jim odvahu neohroženě svědčit o Kristu. Pronásledování věřící budou pod zvláštní Boží ochranou:

"Ani vlas z hlavy se vám neztratí."

Pán Ježíš ale také řekl: "některé z vás usmrtí."

Věřící má i v tu nejtěžší chvíli Bohu důvěřovat, má v utrpení zůstat Bohu věrný:

"Vytrvalostí zachráníte svou duši."

Když se bude zdát, že zlo triumfuje, zjeví se sám Ježíš (Mk 13,26):

"A tehdy uzří Syna člověka přicházet v oblacích s velikou mocí a slávou."

Předpovědi o konci světa v nás nemají vyvolávat hrůzu. Pán Ježíš nás upozorňuje, že tato doba bude pro všechny lidi těžká, zvláště pro křesťany.

Soudný den nebyl pro první křesťany obávaný. Těšili se na něj, že brzy přijde. Prosili, aby už přišel.

V nás soudný den vyvolává spíše obavy, protože v ten den se projeví, jaký kdo je.

Každý člověk bude před Bohem stát ve své nahotě, už se nebude moci přetvařovat, ani před Bohem, ani před lidmi. Bude zjevena pravda o každém z nás.

Máme ještě čas změnit svůj život, žít před Bohem pravdivě a upřímně. Pak se také budeme upřímně a s touhou modlit:

"Přijď království tvé."