Skrze lidství k božství

22.01.2023 17:53

2. neděle v mezidobí, cyklus A

 

V dnešním evangeliu jsme slyšeli svědectví Jana Křtitele o Ježíši Kristu. Jan Křtitel říká:

"A já jsem to viděl a dosvědčuji: To je Syn Boží."

Ježíš je tedy Syn Boží, druhá Božská Osoba, která se stala člověkem. V jediné Osobě Božího Syna je sjednocená Božská a lidská přirozenost, Božství a lidství. Zkráceně říkáme, že Ježíš je Bohočlověk.

Svatý Jan ve svém evangeliu píše (J 1,18):

"Boha nikdo nikdy neviděl."

V lidském neoslaveném těle nemůžeme Boha vidět. Ježíš, Bohočlověk, nám Boha zjevil. Skrze Ježíšovo lidství můžeme podle schopností lidského rozumu Boha poznat, můžeme vnímat Boží lásku a příklon k člověku. V Ježíši se člověk mohl Boha dotknout.

Bůh se nám zjevil tím, že se druhá Božská Osoba stala člověkem. Ježíšovo lidství je cestou k Božství. Svatá Terezie z Avily napsala o Ježíši tato slova:

"Jeho lidství je bránou, kterou lze vstoupit do Božství."

Proto bychom měli číst evangelia, abychom poznali Ježíšovo lidství. Boží Syn se v Ježíši Kristu rozhodl žít mezi hříšníky, vzít na sebe úděl člověka. Byl nám podobný ve všem, kromě hříchu. Rozjímání o Ježíšově životě, o jeho slovech a skutcích, je cestou k poznání, jaký je Bůh. Ježíšovo lidství je bránou, kterou lze vstoupit do Božství. Tajemství vnitřního Božího života nejsme schopni pochopit, ale můžeme něco z tohoto tajemství zakusit skrze Ježíšovo lidství.

Jan Křtitel řekl o Ježíši Kristu:

"Hle, Beránek Boží, který snímá hříchy světa!"

V Ježíši Kristu nás Bůh přišel zachránit. Můžeme být zbaveni našich hříchů a věčného trestu. Stačí v Ježíše věřit a žít podle jeho příkladu.

V Ježíšově lidství poznáváme Boží lásku; jak Bůh o nás stojí, jak nás chce mít jednou u sebe v nebi. V Ježíši můžeme poznat, co všechno je schopný Bůh obětovat, aby nás pohnul ke změně života.

K Ježíši Kristu bychom měli všichni navázat důvěrný vztah, od srdce k Srdci. Poznáváním Ježíšova lidství dospět k poznání jeho Božství. Mírou poznání Ježíše je naše láska k Němu. Svatá Terezie z Avily to vystihla slovy:

"Jak nemilovat Ježíše celou svou duší?"

Chtít poznat Ježíše, jeho lidství, znamená najít si pro Něho čas, v hluku světa si najít chvíli ticha. Být s Ježíšem, prožít s Ním každý den důvěrné setkání. Máme přece s Ním být celou věčnost.

Pán Ježíš v Janově evangeliu říká (J 17,3):

"Věčný život pak je to, že poznají tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíše Krista."

Poznat Boha můžeme skrze Ježíšovo lidství. Poznávat Boha můžeme tehdy, když s Bohem navážeme osobní důvěrný vztah. Toto poznání nás vnitřně promění tak, že věčný život už budeme žít nyní.