Radost z Božího slova

14.02.2019 21:26

3. neděle v mezidobí, cyklus C

 

Společnou myšlenkou dnešních čtení je Boží slovo. Dnešní první čtení nás přivádí do Jeruzaléma krátce po návratu z babylonského zajetí. Země zaslíbená je zpustošena, chrám je v troskách. Naději přináší znovunalezení knihy Božího zákona. Kněz Ezdráš předčítá Boží slovo lidu.

Tady se můžeme zamyslet nad úctou Izraelitů k Božímu slovu. Lid povstal, klaní se Hospodinu a pláče, když slyší slova Zákona. Zákon byl pro Izraelity textem smlouvy, kterou uzavřel Mojžíš na hoře Sinaj. V této smlouvě se Hospodin zavázal, že bude žehnat svému lidu a chránit ho. Izrael se zavázal, že bude Hospodinu věrný a že ho bude poslouchat.

Izraelité pláčou, neboť chápou babylonské zajetí jako trest za svou nevěrnost Hospodinu. Pláčou také nad Božím milosrdenstvím. Bůh je přesto neopustil, nedopustil zánik národa, dovolil mu vrátit se do zaslíbené země. Jak napsal svatý Pavel v 2. listě Timotejovi (2 Tim 2,13):

"Ale i když my jsem nevěrní, on zůstává věrný, protože nemůže zapřít sám sebe."

Bůh nemůže zapřít svou lásku a milosrdenství. Doba trestu pominula, Bůh Izraeli pomůže obnovit zemi i jeruzalémský chrám. Ezdráš proto vybízí lid k radosti:

"Dnešní den je zasvěcen Hospodinu, vašemu Bohu, nebuďte smutní a neplačte!"

"Nebuďte zarmouceni, neboť radost z Hospodina je vaše síla!"

Izraelité se mají radovat z Božího slova a z Božích zaslíbení, která dávají lidu budoucnost plnou naděje.

Izraelité dodnes předčítají Boží slovo v synagogách. I Pán Ježíš předčítá v synagoze slovo proroka Izaiáše o budoucím Mesiáši, který přinese pokoj, spravedlnost, uzdravení a odpuštění. Pán Ježíš oznamuje, že toto zaslíbení se nyní naplnilo.

On je Mesiáš, který přináší celému lidstvu záchranu z moci zla a věčné smrti. Pán Ježíš s námi uzavřel novou smlouvu. Kdo v Ježíše uvěří a bude žít podle jeho slov, dosáhne věčného života a vzkříšení z mrtvých. To je naše radostná naděje. Moc smrti je již zlomena, cesta do nebe je pro nás otevřena.

I křesťané mají mít Boží slovo ve velké úctě. Mluví v něm k nám Bůh, který skrze Ježíše s námi uzavřel novou a věčnou smlouvu. I my můžeme každou mši svatou, zvláště v neděli, slyšet Boží slovo i jeho výklad. I my sami můžeme denně otvírat Písmo svaté a radovat se z naděje, kterou nám přináší.

Písmo svaté je třeba číst s velkou úctou a pokorou. Je to slovo Boží. Není to jen sbírka příběhů z historie, není to jen kniha mravních pouček. Je to kniha Božích zaslíbení. Některá se již naplnila, jiná se naplní v budoucnosti. Z Božího slova máme čerpat radost a sílu ke každodennímu životu.

Mše svatá i četba Božího slova nám pomáhá uvědomit si i jiný rozměr života. Neexistuje jen tento hmotný svět, ale i svět nebeský. Mše svatá nám pomáhá povznést se nad tento pomíjející svět k Bohu a k jeho světu. Při mši svaté si můžeme uvědomit, že i my máme budoucnost plnou naděje, která nás čeká po odchodu z tohoto světa. Můžeme si uvědomit pomíjivost tohoto světa, pomíjivost jeho starostí a problémů. Mše svatá a Boží slovo nás má naplnit radostí, že i na nás se naplní všechna Boží zaslíbení, pokud zůstaneme Bohu věrní.

Proto přijměme Ezdrášovu výzvu:

"Dnešní den je zasvěcen Hospodinu, vašemu Bohu, nebuďte smutní a neplačte!"

"Nebuďte zarmouceni, neboť radost z Hospodina je vaše síla!"