Radost v utrpení

25.12.2023 17:47
 

3. neděle adventní, cyklus B

 

Dnešní čtení nás vyzývají k radosti. Na začátku prvního listu apoštola Pavla Soluňanům jsme slyšeli:

"Stále se radujte."

Z čeho se má dnes člověk radovat? Ve světě je tolik bídy a neštěstí. Denně slyšíme o válkách, nepokojích a katastrofách. My sami se topíme v problémech, starostech a nemocech. Trápení nedoléhají jen na dospělé, ale i na děti a dospívající. Kolik dospívajích trpí depresemi, závislostmi, sebepoškozováním. Jak z toho ven?

Vzít si tabletku na uklidnění? Otevřít si láhev alkoholu, a tak získat trochu radosti?

To není dobrá cesta. Tato radost je povrchní. Ztrácí se jako to alkoholové opojení. Máme se radovat podle Písma svatého. U proroka Izaiáše jsme dnes slyšeli:

"Radostí budu jásat v Hospodinu, má duše zaplesá v mém Bohu, neboť mi oblékl roucho spásy, oděl mě šatem spravedlnosti ..."

Vstupní antifona cituje Pavlova slova z listu Filipanům (Flp 4,4):

"Radujte se v Pánu, opakuji:Radujte se!"

Máme se radovat v Pánu a z Pána. Ve svátosti křtu jsme oblékli roucho spásy a šat spravedlnosti, neboť jsme byli zbaveni hříchů a obdrželi milost posvěcují, účast na Božím životě, která je zárukou dosažení nebe.

Bůh má být naší radostí. Má nás rád, a tolik pro nás udělal. V Ježíši Kristu se pro nás stal člověkem, aby napravil hřích prarodičů v ráji. Cesta k Bohu, cesta do nebe, je opět otevřená. Radujme se z toho!

Pokud naši radost kalí hřích, prosme Boha, aby nám odpustil. Má přece radost z hříšníka, který koná pokání. Máme svátost smíření, která se nazývá křest slzami. V této svátosti můžeme lítostí odčinit zlo, které jsme spáchali po svátosti křtu.

Radujme se ze spásy! Radujme se z toho, co nás čeká, až opustíme toto slzavé údolí. Tato radost není vnější, povrchní. Je to radost vnitřní, hluboko v srdci. Je to ovoce Ducha Svatého, které Bůh dává těm, kteří žijí v přátelství s Bohem.

Tuto vnitřní radost si můžeme uchovat i uprostřed bouří tohoto světa, i v nemoci, i v problémech a starostech, které život přináší. To je radost v Pánu. Radost, která je na rozdíl od radosti tohoto světa, trvalá. Není jen záležitostí tohoto světa, ale má jednou přerůst ve věčnou blaženost.

Když nemáme mnoho důvodů radovat se v tomto světě, radujme se z toho, co pro nás Bůh připravil na věčnosti. I uprostřed zkoušek a trápení můžeme mít ve svém nitru radost, radost z Pána, radost z vykoupení a spásy.

Někteří duchovní autoři tvrdí, že Pán Ježíš prožíval největší radost na kříži. Jistěže nesmírně trpěl ukrutnou bolestí, ale ve svém nitru měl velkou radost. Věděl, že svou smrtí na kříži přináší lidstvu záchranu, že mu znovu otevírá nebe.

Radujme se v Pánu, radujme se jako Pán. Uchovejme si i uprostřed trápení vnitřní radost z toho, co nás čeká, když zůstaneme Pánu věrní.

"Radujte se v Pánu, opakuji:Radujte se!"