Půlnoční

01.01.2023 17:57
 

Půlnoční 2022

 

Po roce se scházíme v našem kostele, abychom se společně radovali z narození Ježíše Krista, Spasitele světa, který se narodil pro každého z nás. Jak řekl anděl pastýřům:

"V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel – to je Kristus Pán."

To je radostná a dobrá zpráva.

V dnešní době slyšíme ve sdělovacích prostředcích spíše smutné a zlé zprávy. Slyšíme o válkách, vzpourách, vraždách; máme strach z budoucnosti, která je dnes tak nejistá. A k tomu přicházejí osobní problémy, těžkosti a trápení v rodině.

Jsme v nebezpečí, že se necháme zlem fascinovat, t.j. omámit a uchvátit. Uchvácení zlem vede ke smutku, rezignaci a beznaději.

Měli bychom vidět dobro kolem nás. O dobru se tak nemluví, ale přece existuje. Dobrem bychom se měli nechat fascinovat, uchvátit.

Dnes slavíme příchod Nejvyššího Dobra na svět, samého Dobra, narození Ježíše Krista. V Kristu přišel na svět Bůh, aby napravil hřích prarodičů v ráji, aby zvítězil nad zlem a jeho původcem, aby zvítězil nad smrtí a otevřel nám cestu do nebe.

Nechme se uchvátit narozeným Ježíšem. Narodil se pro každého z nás. Narodil se do tohoto světa, kde je tolik zla a bolesti. Zlo sám na sobě zakusil. Už jako dítě musel uprchnout před králem Herodem, jako dospělý byl přibit na kříž. Zlo se s ním nemazlilo, ale Ježíš byl stále dobrým, nenechal se zlem ovlivnit. Na kříži prosil nebeského Otce, aby odpustil těm, kteří ho přivedli na smrt.

Nechme se fascinovat Ježíšem, v Něho vložme svou důvěru. Pak náš život bude mít smysl, pak budeme schopni snášet těžkosti života a neztratíme naději a chuť k životu.

Pohled na Ježíše nám umožní a usnadní cestu životem.

Vidět dobro a nechat se jím uchvátit, nestačí. Měli bychom být sami šířitelé dobra. Nemůžeme změnit situaci ve světě, ukončit války a odstranit bídu. Můžeme však šířit dobro kolem sebe. Můžeme se snažit proměnit svět kolem nás. Stačí dobré slovo, zájem o druhého, nezištná pomoc, radovat se s radujícími a plakat s plačícími.

Už to postačí, aby kolem nás bylo více toho dobrého. S Ježíšem přišlo na svět světlo a dobro. Kdo se z nás nechá uchvátit narozeným Ježíšem, ať předává jeho světlo a dobro dál.

Kázání ukončím modlitbou anglického mučedníka, svatého Thomase Mora:

 

Dopřej mi chuť k jídlu, Pane,

a také něco, co bych jed,

dej mi zdravé tělo, Pane,

a nauč mě s ním zacházet.

 

Dej mi zdravý rozum, Pane,

ať vidím dobro kolem nás,

ať se hříchem nevyděsím

a napravit jej umím včas.

 

 

Dej mi mladou duši, Pane,

ať nenaříká, nereptá,

dej, ať neberu moc vážně

své pošetilé, malé já.

 

Dej mi, prosím, humor, Pane,

a milost, abych chápal vtip,

ať mám radost ze života

a umím druhé potěšit.