První Ježíšův zázrak na přímluvu Panny Marie

29.01.2016 14:40

2. neděle v mezidobí, cyklus C

  Dnešní evangelium navazuje na Ježíšův křest v Jordánu, kterým Ježíš zahájil své poslání Mesiáše a Vykupitele. Dnes jsme slyšeli o jeho prvním zázraku. Ten se stal na svatbě v Káni Galilejské. Nebylo to někde ve skrytosti jen            pro skupinu dvanácti učedníků. Bylo to uprostřed svatebního veselí.
  Židé popisovali vztah Boha k vyvolenému národu jako vztah ženicha a nevěsty. Doba mesiánská byla popisována jako svatební hostina. Radost při svatební hostině a hojnost pokrmů byly obrazem radosti a hojnosti doby, kdy Bůh navštíví svůj lid. Tento obraz svatební hostiny používá i prorok Izaiáš.
  V Orientu byla žena bez muže v neúctě. V neúctě byl také Izrael, který byl pro svou nevěrnost opuštěný Bohem. Návrat Boží přízně je pro Izrael svatební hostinou. Bůh se vrací ke svému lidu. Nevěrná žena (Izrael) je svým mužem - Bohem - vzatá na milost.
  Už  se  nenazývá  "Opuštěná"  a  "Osamělá",  ale:  "Mé zalíbení je v ní" a  "V manželství daná". A Izaiáš dodává:
  "Jako se raduje z nevěsty ženich, tak se tvůj Bůh zaraduje z tebe."
  Pán Ježíš koná svůj první zázrak na svatbě. Tato svatba je předobrazem mesiánské hostiny. Bůh je uprostřed svého lidu, který nemá v ničem nedostatek. Je tu jen radost a hojnost. První zázrak je vykonán ve společenství první Církve,     ve společenství Ježíšových učedníků a Panny Marie.
  Svatba trvala dlouho, obyčejně několik dní. Došlo k trapné situaci - došlo víno. Panna Maria, citlivá na potřeby lidí, chce uchránit novomanželé před ostudou, která by mohla ukončit svatební veselí. Pomoci může jen její syn Ježíš.
  S plnou důvěrou se u něho přimlouvá:
  "Už nemají víno."
Odpověď Ježíšova se zdá odmítavá:
  "Co mi chceš, ženo? Ještě nepřišla má hodina."  
 Mariina prosba může být vyslyšena jen tehdy, pokud už nadešla Otcem stanovená doba, kdy má Ježíš vykonat první zázrak. Panna Maria, plná milosti, vycítila, že ta doba je už tady. Pobídla služebníky:
  "Udělejte všechno, co vám řekne."
  Ježíš nařizuje naplnit džbány vodou až po okraj. Pak dodává:
  "Teď naberte a doneste správci svatby!"
 Vžijme se do situace těch služebníků. Co bychom si mysleli, že neseme správci svatby, kdybychom věděli, že jsme         do džbánů nalili vodu? Očekávali bychom velkou ostudu. Stal se však zázrak - voda se proměnila ve víno. Dokonce         v dobré, kvalitní víno, které správce pochválil.
  "Tím (Ježíš) zjevil svou slávu a jeho učedníci v něj uvěřili."
  Všimněme si úlohy Panny Marie. První Ježíšův zázrak se stal na přímluvu Panny Marie. Tak se to stalo tehdy, děje se tak dosud. Panny Maria je mocná přímluvkyně  u svého Syna. Svatý Bernard o tom napsal:
  "Dostane-li se nám nějaké milosti, vězme, že od ní to plyne. Bůh chtěl, abychom všechno dobré měli skrze Marii."
  Svěřujme tedy své potřeby Panně Marii, která má velký vliv na Ježíšovo Srdce.