Pečujme o Boží chrám

03.03.2023 19:21
 

7. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Boží slovo této neděle spojují dvě podobné výzvy:

"Buďte svatí, poněvadž já, Hospodin, váš Bůh, jsem svatý!"

"Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec."

Máme usilovat o svatost, dokonalost života. Důvod je jasný, neboť v nebi mohou být jen svatí. V evangeliu jsme se dověděli, v čem svatost (dokonalost) spočívá.

Nejprve na třech příkladech poznáváme, že máme umět přijmout potupy a urážky, máme umět snášet bezpráví a konat oddaně své služební povinnosti.

Pak nám Ježíš připomíná starozákonní přikázání:

"Miluj svého bližního."

Na rozdíl od rabínů, kteří vztahovali povinnost lásky jen k židovským souvěrcům, Pán Ježíš lásce k bližnímu neklade žádné hranice. Máme milovat všechny, dokonce i své nepřátele:

"Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují."

Tak se chovají děti nebeského Otce. Nebeský Otec miluje všechny, všem dává svítit slunce, všem sesílá déšť. Všichni si přejeme, aby nás měl Bůh rád. Proto bychom měli Boží lásku přát i ostatním lidem, které třeba "nemusíme", nebo kteří nám ublížili.

V dějinách Církve máme mnoho příkladů svatých, kteří prokázali hrdinnou lásku k bližním, a to i k nepřátelům. Vzpomeňme na krále Davida, který oplakával smrt svého syna Absaloma, jenž se snažil uchvátit otcovo království.

Vzpomeňme především na Kristův kříž. Pán Ježíš se na kříži přimlouvá za své vrahy. Dokonce před nebeským Otcem jejich zlé jednání omlouvá, neboť nevědí, co činí.

Cesta ke svatosti a k dokonalosti je cestou lásky. Láska Ježíšova je pro nás nedosažitelný vzor, je to laťka, kterou nedokážeme přeskočit. Ale nemůžeme to proto vzdát. Pokud nemůžeme tak vysokou laťku přeskočit, snažme se k ní alespoň přiblížit. Musíme hodně trénovat, cvičit se ve ctnosti lásky. Láska je Božská ctnost, kterou jsme dostali při křtu. Musíme však s touto ctností spolupracovat, stále v ní růst. Nikdy nedokážeme milovat jako Ježíš, ale můžeme se k jeho lásce přiblížit.

Nebude to za týden. Je to práce na celý život, do posledního vydechnutí.

Naším velkým pomocníkem je Duch Svatý, Duch Lásky. Ve druhém čtení jsme slyšeli krásná slova apoštola Pavla:

"Nevíte, že jste Božím chrámem a že ve vás bydlí Boží Duch? Neboť Boží chrám je svatý, a ten chrám jste vy!"

Žijeme-li v Boží milosti, bydlí v nás Duch Svatý, zdroj lásky a svatosti.

Nechme Ducha Svatého v nás působit, nechme Ducha Svatého působit i mimo nás.

Zdroj svatosti a dokonalosti již máme ve svém srdci. Záleží jen na nás, zdali se necháme Duchem Svatým proměňovat, abychom se, jak nám to naše lidská přirozenost dovolí, přiblížili k lásce Ježíšově.