Opravdu žije pouze ten, kdo žije pro druhé

23.04.2016 19:11


3. neděle velikonoční, cyklus C

  Už dvakrát se vzkříšený Ježíš zjevil svým učedníkům. Přesto apoštolové tápou. Neprožívají stálou přítomnost svého Pána jako předtím. Jsou zmateni a neví, co mají dělat. Odcházejí proto do svého rodiště a vracejí se k původnímu zaměstnání - k  rybolovu.
  Celou noc však nic nechytili. Neúspěšný rybolov nám ukazuje, že bez Ježíše,  bez spojení s Ním, křesťan ani celá církev nic nezmůže. Jak jsme slyšeli v prvním čtení:
  "Více je třeba poslouchat Boha než lidi."
  Pokud budou křesťané žít, jak chce svět, veřejné mínění nebo státní režim, nebudou úspěšní ve svém poslání šířit víru v Krista. Je třeba poslouchat Boha, hlásat evangelium, jak chce Bůh, konat věci, které jsou v lidských očích nerozumné, ale Bůh si je přeje.
  I Pán Ježíš vyzývá své učedníky, aby spustili sítě, i když bylo ráno a ve dne se ryby neloví. Až apoštolové poslechli zdánlivě nerozumný příkaz, dosáhli velkého úlovku.
 I nás si chce Bůh použít jako své nástroje pro šíření Božího království. Musíme však chtít poslouchat Boha, a ne lidi       (i sami sebe). A často se chovat v očích nevěřícího světa nerozumně.
  Příkladem jsou pro nás první křesťané, kteří poslouchali Boha a ničemu před Ním  nedávali přednost. Beze strachu vydávali svědectví o Kristu, i když byli za to pronásledováni a trýzněni. Byli ve spojení se vzkříšeným Pánem skrze víru. Jejich silou byl Duch svatý, který je posiloval a naplňoval radostí. Slyšeli jsme, jak velerada nechala apoštoly zbičovat:
  "A oni odcházeli z velerady s radostí, že směli pro Ježíše trpět příkoří."
  Milovali Ježíše a chtěli naplnit své poslání. Proto se Pán Ježíš třikrát ptá svatého Petra: "Miluješ mě", a pak mu svěřuje poslání: "Pas moje ovce". Každý, komu jsou svěřeny duše, má své poslání pastýře konat z lásky k Ježíši, která v něm probouzí lásku k duším.
  Slova Pána Ježíše neplatí jen papeži, biskupům a kněžím, ale také rodičům; i jim byly svěřeny duše jejich dětí. Svatý Jan Zlatoústý o tom píše:
  "Petře, ptá se Pán, - miluješ mě? Pas moje ovce -. Touto trojí otázkou, kterou se na něj obrací, mu Kristus jasně ukazuje, že pást ovce znamená osvědčit lásku. To není řečeno pouze kněžím, ale každému z nás, ať už je mu svěřeno sebemenší stádce. Každý z nás má jednu ovečku. Snažme se ji vodit na dobrou pastvu. Hned jak člověk ráno vstává       ze svého lůžka, má svými slovy i činy usilovat o jediné - aby se jeho dům a jeho rodina upevňovala ve zbožnosti. Opravdu žije pouze ten, kdo žije pro druhé. Kdo žije pouze sám pro sebe a druhými pohrdá a nestará se o ně, je na světě zbytečně, není to člověk a nepatří k lidskému rodu."
  Apoštolové žili pro druhé, žili pro Krista a pro ty, ke kterým je Bůh poslal. Kéž se jim podobáme i my. Každému z nás Ježíš dává otázku:
 "MILUJEŠ MĚ?"
  Pokud ano, neměl bych se za Něho stydět. Neměl bych se bát o Něm mluvit, svědčit o Něm těm, ke kterým jsem poslán. Je třeba poslouchat více Ježíše než lidi.

  Prosme dnes o ctnost lásky, aby Bůh v nás zapálil oheň lásky k Ježíši Kristu i k lidem. Abychom žili jako lidé a křesťané.
  Opravdu žije pouze ten, kdo žije pro druhé.