Nereptat a trpělivě nést

25.09.2022 16:39
 

Svátek Povýšení svatého kříže

 

Izraelité na cestě pouští do země zaslíbené reptají vůči Bohu i Mojžíšovi. Už se jim nelíbí namáhavá cesta, horko, mana k jídlu, nedostatek vody. Nejraději by se vrátili zpět do Egypta, do otroctví. Dostatek jídla a vody je jim milejší než svoboda.

Hospodin na vzpurný lid dopouští útok jedovatých hadů, jejichž ušktnutí způsobilo smrt. Izrael poznává svůj hřích a prosí Mojžíše o pomoc. Hospodin nařizuje Mojžíšovi, aby na kůl vztyčil měděného hada. Ten, kdo byl uštknut jedovatým hadem, se měl s vírou podívat na měděného hada a zůstat na živu. Zachráncem nebyl měděný had, ale Hospodin, který odpustil vinu izraelského národa.

Měděný had je symbolem ukřižovaného Ježíše Krista, jak nám to sám Pán vysvětluje:

"Jako Mojžíš vyvýšil na poušti hada, tak musí být vyvýšen Syn člověka, aby každý, kdo věří, měl skrze něho život věčný."

Ježíš je jediný Spasitel světa. Jen On nás může vysvobodit z hříchů a z moci Zlého. Hříšník, který se s vírou podívá na Ukřižovaného, je zachráněn od věčné smrti. Odpuštěním hříchů a darem milosti posvěcující má život věčný.

I my, křesťané, putujeme pouští do země zaslíbené. Cesta je to dlouhá a obtížná. Musíme se zříkat svého pohodlí a mnohého, co se nám líbí. Cesta do nebe vyžaduje odříkání a námahu. Je spojena s utrpením.

I my můžeme být v pokušení reptat vůči Bohu. Do nebe bychom chtěli, ale nechceme pro nebe něco obětovat a vydržet. Reptáním se vzdalujeme od Božího požehnání a ochrany. Pak se nemůžeme divit, že na nás útočí jedovatí hadi – démoni. Přicházejí různá pokušení, zvláště nebrat Boha vážně, chodit po svých cestách. Nebo dokonce sejít ze správné cesty, nebo vrátit se zpět do egyptského otroctví.

Jedovatí hadi nás chtějí připravit o to, o co již sami navždy přišli, o věčný život v nebi.

Pokud jsme na cestě v tomto pozemském životě, máme svůj pohled upírat na Kristův kříž. V něm je naše záchrana. Ježíšova láska, kterou nám v plnosti zjevil na kříži, má nás přimět k tomu, abychom ochotně snášeli námahu cesty do nebe.

Bez kříže do nebe nedojdeme. Ale máme se o koho opřít. S pohledem na Kristův kříž můžeme všechno zvládnout. Nejsme sami, Ježíš jde s námi. Nikdy nás neopustí.