Neomlouvat hřích

13.09.2017 21:24

21. neděle v mezidobí, cyklus A

  Dnešní evangelium hovoří o primátu svatého Petra. Pán Ježíš klade učedníkům otázku, za koho je pokládán lidmi. To učedníci vědí, neboť to slyšeli od lidí. Ale na otázku, za  koho pokládají Ježíše sami učedníci, odpovídá jen Petr:
  "Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha!"
  Pán Ježíš Petrovi říká, že to nemá ze sebe, ale že mu to zjevil nebeský Otec. A říká dále důležitá slova:
 "Ty jsi Petr - Skála - a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou."
  Petr je Skála, na které stojí Církev. Jak je důležitý úřad papeže pro Církev! Papež je zdrojem jednoty pro Církev, má      v Církví nejvyšší moc. Může neomylně vyhlašovat pravdy ve věcech víry a mravů "ex cathedra" závazně pro celou Církev.
  Je třeba se mnoho modlit za papeže, nástupce svatého Petra, i biskupy, nástupce apoštolů. Je důležité, aby byli plni Ducha Svatého a dobře vedli Kristovu Církev.
  Pak je zde důležitý příslib: Církev nepřemohou pekelné mocnosti.
  Pokud zůstane Církev věrná evangeliu, nemusí se bát pekelných mocností.
 Byl jsem na duchovních cvičeních. Ty vedl P. Jiří Pleskač, exorcista a řeckokatolický kněz. Pochopil jsem, co to znamená, že dal Pán Ježíš apoštolům moc nad nečistými duchy.
  P. Pleskač řekl, že Církev nemůže účinně hlásat evangelium, když nejprve neočistí lidské duše od zlého. Práce Církve je jalová, když neuplaťnuje skrze biskupy a kněze moc nad nečistými duchy.
  Lidé, a to i věřící, nejsou vystaveni jen pokušením, ale často jsou svázáni nečistými duchy, např. když hřích opakují. Toto svázání způsobuje, že nejsou sami schopni se hříchu zbavit (alkohol, drogy, pornografie, masturbace, promiskuita, chamtivost).
  Lidé svázání zlem mohou těžko přijmout Ducha Svatého, bez kterého nelze žít duchovním životem. Kdo žije podle těla, nemá Kristova ducha.
  Osvobodit z těchto pout zla (mimo exorcismus) může každý kněz, jen se o tom neví. V semináři se to nedozví.
  Je třeba nazvat hřích hříchem, neomlouvat ho. I někteří katolíci žijí na hromádce, dokonce děti v domě svých rodičů, kteří tak mají spoluúčast na těžkém hříchu svých dětí. Neomlouvat hřích. Na Božím soudu nám to nepůjde. Nezůstávat    v těžkém hříchu. Stačí jeden těžký hřích a zemřít v nekajícnosti, a nebe je navždy ztraceno. Peklo existuje a není prázdné - viz zjevení Panny Marie pasáčkům ve Fatimě.
  Choďte pravidelně ke svátosti smíření a vyznávejte své hříchy. Důkladně se na svátost smíření připravujte. Bez přípravy není svátost smíření platná.
  Církev nepřemohou pekelné brány, pokud zůstane věrná Kristovu učení.
  Ani každého z nás Zlý nepřemůže, pokud se skutečně rozhodneme pro Krista, pokud se rozhodneme opustit hřích          v jakékoli podobě. Ztratit nebe znamená promarnit svou existenci.