Nejen dítě, ale i dospělý člověk potřebuje matku

11.01.2015 19:26

Slavnost Panny Marie, Matky Boží 2015

   Dnes jsme se probudili se zvláštním pocitem. Začali jsme nový rok - rok 2015.
  Nový rok začínáme slavností Panny Marie, Matky Boží. Panna Maria nás má naplnit důvěrou do budoucna, neboť nevíme, co nás v tomto roce čeká.
  Panna Maria byla Bohem vyvolena za Matku Boží:
  "Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy, podrobeného Zákonu, aby vykoupil lidi, kteří podléhali Zákonu."
  Bůh, který je Pánem času, před více než 2000 lety nám z Panny Marie posílá svého Syna. Dnes se radujeme z Mariina mateřství. Byla to velká výsada, ale víme, že Panna Maria neměla lehký život. Nepochopení od lidí, když byla v požehnaném stavu, narození Ježíše v chlévě, útěk do Egypta, bolestná muka pod křížem svého Syna, pieta, pohřeb. Maria neměla lehký život, ale vždy Bohu důvěřovala.
  Snad proto Církev v úvodu nového roku slaví slavnost Panny Marie, abychom i my, její děti, dokázali Bohu důvěřovat. Nemáme mít strach z budoucnosti, Bůh je s námi.  Pokud mu zůstaneme věrni, nikdy nás neopustí.
  Osm dní po narození dali dítěti jméno Ježíš, což v překladu znamená "Bůh je spása, záchrana". Ježíš je naše spása, záchrana, na Něho se můžeme po celý rok spolehnout.
  Abychom Bohu stále důvěřovali, je třeba žít Boží dětství. Prožívat a radovat se z toho, že jsme Boží synové a dcery. Opět je pro nás příkladem Panna Maria, věrná dcera nebeského Otce. Ano, Bůh nás v Ježíši přijal za vlastní. Do srdce nám dal Ducha svatého, který volá:
   "Abba, Otče!"
   Prožíváme ve svém životě, že Bůh je náš Otec, který nás miluje věčnou láskou? Radujeme se z toho, že jsme milované Boží děti?
  Jistě, pro někoho může být Bůh Otec hodně vznešený a vzdálený. Proto nám Ježíš dává svou Matku.  K ní se můžeme s důvěrou utíkat.
  Nejen dítě, ale i dospělý člověk potřebuje matku. Kolik těžce nemocných lidí volá svou matku. Kolik vojáků na frontě umíralo, a jejich poslední slovo bylo "matko, maminko".
  I dospělý člověk si vzpomíná, že se cítil nejbezpečněji v náručí matky, a proto  matku volá a na matku vzpomíná. Panna Maria je i naší Matkou, její náruč je otevřena pro každého z nás.
  Vykročme s důvěrou do nového roku. Jsme děti Boží a děti Panny Marie.
  Panno Maria, tebe nám dal tvůj Syn za Matku, voláme dnes k tobě. Chraň nás po celý příští rok. Tobě odevzdáváme své tělo i duši, svou rodinu, práci, své starosti a obavy. Vyprošuj nám Boží požehnání, abychom konali jako ty všechno v souladu s vůli Boží. Panno Maria, Královno míru, vyprošuj pro naši zem i celý svět mír.