Narozený Ježíš nás vede k rozhodnutí

01.01.2016 19:55

Půlnoční 2015

  Možná, že vy i máte o letošních Vánocích divný pocit. Vánoce jsou svátky radosti a pokoje, ale víme, co se děje         ve světě. Nejen někde daleko, ale i velmi blízko. Sedmdesát let jsme v Evropě žili víceméně v míru. Nyní jsme ztratili pocit bezpečí.
  Mír je Božím darem. Lidstvo, které se odvrátilo od Boha, ho ve svých dějinách prožívalo skoupě.
  I v dnešním prvním čtení prorok Izaiáš hovoří o lidu ve tmě, o obyvatelích temné země. V roce 723 př. Kr. asyrská vojska dobyla Galileu a část obyvatelstva byla odvedena do vyhnanství. Prorok vidí temnoty tehdejšího světa, ale vidí také východisko. Tím východiskem je narozené dítě, nový král:
  "Lid, který chodil ve tmě, vidí veliké světlo, obyvatelům temné země vzchází světlo."
  "Hle, dítě se nám narodilo, syn je nám dán, vládu má na svém rameni."

  Tento nový král je označen Božskými tituly. Má přinést svobodu, což je symbolicky naznačeno zlomením jařma, hole a bodce otrokáře.
  Křesťané vidí v tomto nově narozeném králi Ježíše Krista.
  On je tím světlem v temnotách tohoto světa. On je zdrojem a dárcem pokoje. On jediný je Spasitel světa, v nikom jiném není záchrana.
  Narození Ježíše Krista, Krále pokoje, má vést každého člověka k rozhodnutí. Buď se rozhodnu pro Krista a vstoupím    do Božího světla, nebo se rozhodnu proti Kristu a zůstanu v temnotě. Vůči Kristu neexistuje neutralita.
  Dnešní světové problémy a konflikty nevyřeší konference a summity, ale návrat k jedinému Spasiteli (Zachránci) Ježíši Kristu. Evropa byla před nedávnou dobou křesťanská. I přes různé chyby a slabosti se dokázala v případě ohrožení sjednotit a bránit křesťanskou civilizaci. Umřít pro Krista a vlast bylo pro rytíře ctí.
  Dnešní Evropa opustila pramen živé vody a začala si kopat rozpukané cisterny, které vodu nezadrží. Evropa je duchovně na suchu. Již ji nemá co sjednotit v případě ohrožení. Místo náročného křesťanství je zaplevena východními filozofiemi a náboženstvími. Propaguje se nové náboženství New Age, jakýsi guláš všech náboženství a okultismu, který má prý nahradit křesťanství.
 Francouzský politik Robert Schuman, který je považován za jednoho z otců sjednocené Evropy, prohlásil:
  "Základem Evropy je křesťanství, takže buď bude Evropa křesťanská, nebo nebude vůbec."
  Odmítáním křesťanství Evropa ztrácí svou identitu, své základy.
 Základní hodnoty, které křesťanství dalo Evropě, jsou: důstojnost lidské osoby, posvátný charakter lidského života, centrální role rodiny, založené na manželství muže a ženy a  respekt k právu.
  Evropa má ještě šanci, pokud se vrátí ke svým křesťanským kořenům, pokud se vrátí ke Kristu.
  Narozený Kristus, jediný Spasitel, osvítil temnoty tohoto světa. Pokud mu otevřeme svá srdce a přijmeme jej do svých životů, osvítí i naše temnoty. Přinese nám světlo nového života, života s Bohem.
 Je třeba se rozhodnout.