Lazaři kolem nás

02.10.2022 16:16
 

26. neděle v mezidobí, cyklus C

 

V prvním čtení zaznívá hlas proroka Ámosa, který kárá rozmařilý život Izraelitů v severním království. Hojnost a bohatství vede k rozmařilému životu a k odvrácení od Boha. Bohatí Izraelité se odvrátili od Boha i od lidí. Radovánky a hýření je vedou k lhostejnosti ke svému národu, k osudu chudých lidí. Výsledkem je ztráta všeho, na co v životě spoléhali a co bylo zdrojem jejich hýření. Zůstala jen víra v Boha, pokud ji také neztratili.

V evangeliu jsme slyšeli o boháči, který denně pořádal hostinu. Byl bohatý, mohl si to dovolit. Mohl se před ostatními majetnými ukázat. Bohatství mu zaslepilo oči a zatvrdilo srdce. Vzdálil se od Boha i od lidí. Neviděl žebráka, který mu ležel vysílený a hladový u dveří. Lazar byl tak slabý, že ani nedokázal odehnat psy, kteří ho obtěžovali.

Boháč nevidí, že mu u dveří umírá člověk. Stačilo poslat k Lazarovi služebníka se zbytky ze stolu. Nic by ho to nestálo. Ale on to neudělal. Neudělal, co byl povinen udělat, zanedbal povinné dobro.

Lazar zemřel, pak i boháč. Lazar byl spasen, boháč zavržen. Za života se boháč s Lazarem mohl setkat, nyní je mezi nimi nepřekonatelná propast. Už nelze nic změnit. Lazar za svou víru a odevzdanost do rukou Božích obdržel nebe, boháč je za svou zaslepenost a tvrdost srdce zavržen.

Být bohatým člověkem není výhrou. Bohatý člověk je zodpovědný za to, jak se svým majetkem nakládá. Zdali ho použije k dobrým skutkům nebo se jím nechá zaslepit a zotročit.

Co nám může dnešní Boží slovo říci?

Abychom nebyli slepí a hluší k žebrákům, kteří nám leží u dveří. Nemyslím tím bezdomovce, kteří žebrají, aby měli na alkohol. Dnešní těžká ekonomická situace může některé lidi přivést do chudoby. To jsou ti potřební.

Ale u mnohých lidí netrpí tělo, ale duše. Cítí se nemilování, nepřijímání a zbyteční.

Je hrozný život člověka, kterého nikdo nepotřebuje, o kterého se nikdo nestará. I tito jsou Lazaři, kteří potřebují naší pomoc. Abychom si jich všimli, oslovili je, povzbudili je. Aby cítili, že se o ně někdo zajímá.

To může být poselství dnešního Božího slova. Hřichem není jen nějaký zlý skutek, ale i to, že neděláme, co jsme povinni udělat.

Kolem kolika Lazarů jsme prošli bez povšimnutí? A stačilo jen na chvíli se zastavit a pronést pár slov. Slovo může dokonce zachránit život.

Ať nás tedy světské radovánky, starosti a problémy neoslepí. Žijme ve spojení s Bohem, abychom viděli Lazary kolem nás. Jsou to schody do nebe.