Kristův učedník

11.09.2022 20:12

23. neděle v mezidobí, cyklus C

 

Chcete být Kristovými učedníky?

Nad touto otázkou možná někteří zaváháte. Zeptám se jinak: Chcete prožít smysluplný život na zemi a dosáhnout věčné blaženosti v nebi? Předpokládám, že bych na tuto otázku ode všech slyšel kladnou odpověď. Abychom toho dosáhli, je třeba stát se Kristovými učedníky, učit se v jeho škole života.

Abychom se skutečně stali Kristovými učedníky, musíme splnit několik podmínek.

První z nich zní:

"Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být mým učedníkem."

Tato první podmínka je velmi těžká. Mám zpytovat své já, kdo sedí na trůně mého srdce, kdo mi vládne, komu sloužím. Nemůže to být žádný člověk, ani my sami. Nemůže to být žádné jiné stvoření. Kralovat mi má Bůh, Bohu mám sloužit. Bůh a jeho království jsou tak velké hodnoty, že je pro ně člověk připraven vše obětovat, dokonce i svůj život.

Druhá podmínka zní:

"Kdo nenese svůj kříž a nejde za mnou, nemůže být mým učedníkem."

Přijetí služby učedníka je spojené s přijetím kříže. Pravý Kristův učedník musí pro Boží království také něco vytrpět. Bez utrpení to prostě nejde. Třeba s tím počítat. Důležité je také jít za Ježíšem, nechat se Ježíšem vést. Máme chodit v Ježíšových stopách. Nemáme nutit Ježíše, aby chodil v našich stopách. Žák následuje svého učitele, nikoli učitel svého žáka. K tomu je třeba velké pokory a odevzdanosti.

A třetí podmínka je tato:

"Tak ani žádný z vás, kdo se nezřekne všeho, co má, nemůže být mým učedníkem."

Někteří svatí se skutečně všeho zřekli. Také první křesťané prodávali své majetky a získané peníze kladli apoštolům k nohám. Všichni nemůže být řeholníky a řeholnicemi. Všichni však máme být nezávislí na svém majetku. Všichni máme být připraveni pro Krista a jeho království všechno ztratit. Bůh a nebe jsou největší hodnoty.

V evangeliu jsme slyšeli dva příběhy. První byl o staviteli věže, druhý o králi, který plánoval válku proti jinému králi. Stavitel, než se pustí do stavby, by si měl napřed spočítat náklady, zdali je schopný dokončit stavbu. Bojechtivý král má zvážit, zdali má dostatečné vojsko k vedení války.

Křesťan si má dobře rozmyslet, zdali se stane Kristovým učedníkem. Nemůže zůstat v půli cesty. Musí jít stále dál a dál, ať to stojí cokoliv. Z cesty učedníka nelze uhnout nebo se vrátit zpět.

Chcete být Kristovými učedníky?

Chtějte. Je to náročné a namáhavé, ale Bůh a věčný život s Ním za to stojí.