Kristův kříž - nový strom života

07.04.2016 20:22

Neděle Zmrtvýchvstání Páně  2016

  Dnes se radujeme ze zmrtvýchvstání našeho Pána. Ježíš zemřel na kříži za naše hříchy a třetího dne vstal z mrtvých. Zvítězil nad smrtí.
  Víme, že smrt je trestem za provinění prvních lidí. V knize Genesis čteme, že Bůh vyhnal první lidi z ráje, aby nejedli také ze stromu života, který je symbolem nesmrtelnosti.
  Je projevem Božího milosrdenství, že lidé umírají. Představme si, že by lidé po pádu do hříchu byli nesmrtelní, včetně diktátorů, tyranů a teroristů, že by nemohli zemřít těžce nemocní lidé. Nesmrtelnost po pádu do hříchu by byla spíše trestem než dobrem.
  Ale nemusíme si zoufat. Je zde nový strom života - Kristův kříž. Kristův kříž, na kterém zemřel náš Pán za naše hříchy, nám otevřel cestu k nesmrtelnosti, cestu k věčnému životu. Musíme projít stínem pozemské smrti, ale smrt není propadem do nicoty, není smutným prodléváním v šeolu, ale bránou k věčnému životu. Vzpomeňme na slova svaté Terezie z Lisieux:
  "Neumírám, ale vcházím do života."
  Kristův kříž je novým stromem života, z kterého můžeme přijímat bohaté plody. Které to jsou? Když setník probodl Ježíšovo srdce, vytryskla krev a voda. To jsou nejcennější plody nového stromu života. Voda je symbolem svátosti křtu, který odstraňuje dědičný hřích a uděluje milost posvěcující - účast na Božím životě, která je počátkem věčného života v nás. Křtem jsme byli znovuzrozeni, zemřel starý člověk, který byl propadlý zlu, zrodil se nový člověk, který je naplněný Boží milostí.
  Křtem jsme vlastně byli vzkříšeni v duši, stali jsme se novým stvořením. Abychom nesešli ze správné cesty, měli sílu odolávat pokušení a došli do nebeské vlasti, je zde krev vytrysklá z Kristova probodeného srdce, symbol svátosti Eucharistie.
  Svátost křtu a svátost Eucharistie jsou nutné k dosažení věčného života a vzkříšení z mrtvých. To jasně čteme             v Markově a Janově evangeliu (Mk 16,16; J 6,54):
  "Kdo uvěří a dá se pokřtít, bude spasen; kdo však neuvěří, bude zavržen."
  "Kdo jí mé tělo a pije mou krev, má život věčný a já ho vzkřísím v poslední den."
  Už nyní tedy žijeme novým životem, pokud máme v duši milost posvěcující. Ta je zárukou nejen věčného života, ale i vzkříšení z mrtvých. To bude další vítězství nad smrtí. Naše těla budou oslavena, nebudou podléhat zániku. Celý člověk (duše i tělo) bude účastný věčné blaženosti v nebi. Věčný život s Bohem, Pannou Marií a s těmi, kteří již nebe vešli, bude naší trvalou radostí. Radostí, která nikdy neskončí.
  Ale zatím jsme na zemi, jsme církví bojující. Bojujeme o spásu duše své i svých bližních. Bůh nám v tomto boji pomáhá. Naše víra v Krista i v jeho zmrtvýchvstání je náš nejcennější poklad. I náš pozemský život má menší hodnotu než naše víra.
  Mohou nám vzít život, ale ne víru.