Král z kříže

27.11.2022 18:25

Slavnost Ježíše Krista Krále, cyklus C

 

Ježíš Kristus je náš Král. Je však jiným králem, než jsou králové a vládci tohoto světa. Tuto rozdílnost vidíme zvláště v jeho intronizaci, uvedení na trůn.

Trůnem našeho Krále není trůn zdobený zlatem a drahokamy, Ježíšovým trůnem je potupný kříž. Ježíš nezasedá mezi vážené dvořany, ale společnost mu dělají lotři. Ježíš neusedá na trůn v krásných šatech, ale je šatů zbaven, Vojáci dokonce o jeho šat losují. Ježíšovi není provolávána sláva jako pozemským králům, ale je tupen členy velerady a vojáky. Nedostává k pití nejlepší víno, ale ocet.

Ježíšovo království není z tohoto světa. Jde o Boží království, do kterého se vchází cestou kříže a pokání. A také víry v Ježíše Krista Krále.

Každému člověku je nabízena možnost vejít do Božího království. Ježíš zemřel za všechny, tedy všichni lidé mohou dosáhnout spásy. Naším příkladem je kající lotr.

Ten v Kristu na kříži poznává a uznává Mesiáše a Spasitele. Vyznává svůj hřích a prosí Ježíše, aby na něho pamatoval, až přijde do svého království. Tím projevuje obrovskou víru. Ježíš umírá, jeho království tedy není na tomto světě. Boží království je duchovní povahy, které není vázáno na prostor a čas. Kající lotr slyší Ježíšovu odpověď:

"Amen, pravím ti: Dnes budeš se mnou v ráji."

Ježíš tak odměnil víru a kajícnost lotra, který nabídku spásy přijal.

I ten druhý lotr dostal stejnou milost, ale zůstal zatvrzelý. Odmítl Ježíše i Boží království. Do Božího království není nikdo nucen vstoupit. Nabídka je učiněna všem, ale jen někteří ji přijmou.

Pán Ježíš řekl, že nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele. Oběť vlastního života je největší obětí, kterou může člověk na zemi přinést. Ježíš zemřel za hříšníky, tedy vlastně za své nepřátele. Jeho smrt nezachránila člověka od pozemské smrti, ale od věčné smrti, od ztráty nebe. Nezemřel jen za jednoho člověka, ale za každého z nás.

Žádný člověk nás nemůže milovat tak, jako Ježíš. Ježíšův kříž je znamením jeho lásky k nám, znamením Boží lásky k člověku. A tato láska žízní po naší lásce. Každého z nás Ježíš z kříže volá jménem a říká nám:

"Co ještě více mám pro tebe udělat, abys mě měl rád?"

Jak odpovíme na Ježíšovo volání?