Kněžství - povolání ke službě

25.06.2023 21:54

11. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Na konci června se uděluje jáhnům kněžské svěcení. Proto je dnešní evangelium o vyvolení a poslání učedníků aktuální.

Jak jsme slyšeli, Pán Ježíš si sám "zavolal dvanáct učedníků", tedy sám si vyvolil, koho chtěl. Muž se stává knězem na základě Božího vyvolení a povolání. Povolání ke kněžství je milost, Boží dar. Nezasloužený dar, na který nemá člověk nárok ani proto, že se cítí k tomu schopným. Bůh sám si volí, pak volá. Člověk se musí sám rozhodnout, zdali Boží nabídku přijme.

Evangelium uvádí tuto pohnutku k vyvolení učedníků:

"Když Ježíš viděl zástupy, bylo mu jich líto, protože byli vysílení a skleslí jako ovce bez pastýře."

Kněžské poslání je poslání ke službě lidem. Kněz se má obětovat pro druhé. Kněžství nemá být zdrojem zisku, zajištěného živobytí, ale zdrojem nasazení pro druhé.

Pán Ježíš dává učedníkům moc, aby slova o příchodu Božího království potvrzovali mocnými skutky. Učedník má tedy zpřítomňovat samotného Ježíše. Kněz má být "druhý Kristus", má zpřítomňovat Krista nejen svěřeným duším, ale celému světu.

Jak se mi to těžko mluví. Jak je to nesmírně těžké. Kněz je jen slabý člověk, hříšník. Proto i on by měl mít uznáno "právo" dělat chyby. Kněz má být jako Ježíš, ale není Ježíš, má jen účast na jediném Kristově kněžství.

Mezi dvanácti vyvolenými byl také zrádce Jidáš. Ježíš věděl, že ho zradí. Proč ho tedy také vyvolil? Těžko hádat. Možná proto, že nám chtěl ukázat, že ne všichni učedníci, zůstanou svému vyvolení a poslání věrní.

Proto je třeba se za kněze denně modlit. Přibývá kněží, kteří pocházejí z neúplných rodin, kteří si z dětství a mládí nesou různá břemena a zranění. Pak je tu satan, který vidí v kněžích své hlavní nepřátele. Mají ve světě zpřítomňovat Krista, který nad ním zvítězil. Mají odpouštět hříchy ve svátosti smíření, aby hříšníky vyrvali z moci Zlého. Mají slavit oběť mše svaté, která je zdrojem požehnání pro celou obec či město.

Je tedy třeba se za kněze usilovně modlit. Z jejich příbuzných se za ně často nikdo nemodlí. Proto se za ně má modlit celá farní rodina. Všichni farníci by měli své kněze nést ve svých modlitbách, aby odolali útokům Zlého a nepodlehli svým slabostem.

A když se kněz dopustí nějakého provinění, umět mu odpustit. I kněz se někdy špatně vyspí, bolí ho zuby, má občas toho dost. Je jen slabý člověk.

Také je třeba modlit se za to, aby kněží usilovali o svatost života, aby byli Kristu stále podobnější. Kněz se denně modlí za své farníky, nejen při mši svaté. I farníci by neměli na své pastýře zapomínat. Modlit se za svého kněze, popř. si kněze adoptovat.

Vyslyšme prosbu Ježíšovu a zahrňme do ní nejen nová kněžská povolání, ale i kněze, kteří již ve farnostech působí:

"Žeň je sice hojná, ale dělníků je málo. Proste proto Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň!"