Kdo touží po svatosti, touží po nebi

15.11.2015 19:07

Slavnost Všech svatých 2015

 "Chcete být svatí?"
  Tato otázka možná některé zarazila. Někdo si řekne, to není pro mě.
  Kdybych se zeptal:
  "Chcete do nebe?"
  Doufám, že byste všichni odpověděli kladně.
  Tyto otázky mají stejný význam. Do nebe mohou vejít jenom svatí.
  Ke svatosti jsme povoláni všichni. Nejen kněží a řeholníci, ale všichni křesťané mají usilovat o svatost. Nikdo nevstoupí do nebe, kdo nemá tuto svatost, která spočívá v tom, že je duše bez viny. Každá vina musí být smazána a trest za hřích odpykán nebo odpuštěn.
  Semeno svatosti bylo do nás zaseto při svátosti křtu, kdy jsme obdrželi milost posvěcující, počátek věčného života        v nás. Křesťanským životem, který podstatně spočívá v lásce, směřujeme k cíli našeho života - věčné blaženosti v nebi.
  Láska nás sjednocuje s Bohem. Naše láska je odpovědí na Boží lásku. Bůh z lásky k nám posílá svého Syna, který          z lásky k nám umírá na kříži za naše hříchy, aby nám otevřel cestu do nebe. Bůh touží po spáse každého člověka,           pro každého má v nebi připravený příbytek. Láska volá po opovědi. Tou je láska člověka. Láska volá po lásce.
  Svatí poznali Boží lásku a snažili se na ní odpovědět. Z lásky k Bohu bojovali se svými špatnými náklonnostmi a slabostmi, z lásky k Bohu se zříkali závislosti na stvořených věcech, z lásky k Bohu se zříkali vlatní vůle, ale mohli žít podle vůle Boží.
  Byli již šťastní na zemi, neboť milovali. Milovali Boha, a v Bohu své bližní.
  Nyní jsou již v nebi a přimlouvají se za nás, abychom i my řekli Bohu ano.
  V prefaci o svatých uslyšíme tato slova:
  "Oni jsou naši přátelé, zastánci a pomocníci a mezi nimi v nebeském Jeruzalémě je náš domov, k němuž putujeme       s vírou v našeho Pána, Ježíše Krista."
  Celý náš život je poutí do nebeské slávy. Jdeme domů, kde na nás čeká Bůh, svatí andělé, Panna Maria a ostatní svatí, včetně našich blízkých, kteří nás do nebe předešli. V nebi nebude žádné zlo, které tolik tíží náš pozemský život. Bůh setře každou slzu z tváře, naplní nás svým světlem a svou láskou.
  Nebeskou slávu si zde na zemi nemůžeme představit. Máme však jistotu, že nás Bůh chce mít v nebi. Dává nám          k dosažení nebe všechno potřebné. My však musíme chtít, odpovědět na Boží nabídku.
  Odpovězme na Boží lásku stejnou odpovědí. I přes svou ubohost následujme Krista, jediného Spasitele světa. Bůh       po nás nežádá, abychom byli za týden svatí. Očekává naši dobrou vůli, naši upřímnou snahu.
  Svatí nám dali příklad, že lze odejít z tohoto světa dokonalý. Následujme je v jejich horlivosti a lásce, abychom se        s nimi mohli navěky radovat v našem společném nebeském domově.