Jsme členové Boží rodiny

30.07.2023 20:05

Slavnost Posvěcení kostela 2023

 

Scházíme se dnes v našem kostele, abychom společně oslavili jeho posvěcení kardinálem Bertramem, které proběhlo 23.7.1916. Tento kostel nestavěli naší předkové, ale původní němečtí obyvatelé Mikulovic. Jim vděčíme za náš farní kostel.

Ve farním kostele jsou slouženy mše svaté, jsou udělovány svátosti. Ve farním kostele se uchovává Nejsvětější Svátost Oltářní, ve které je přítomný Pán Ježíš. Náš kostel je Boží dům, z něhož jako řeka do všech stran proudí Boží milosti, které uzdravují a oživují. Kostel je požehnáním pro celou obec. Každá mše svatá, která je v něm sloužena, přináší dobro pro všechny obyvatele Mikulovic.

V kostele s námi přebývá Ježíš Kristus, náš Pán a Bůh. Bůh je s námi, ale jsme my s Bohem? Jak prožíváme Boží přítomnost v našem kostele? Má vůbec nějaký vliv na náš každodenní život?

Bůh je všudypřítomný. Ve všem stvoření můžeme spatřit obraz Boží lásky a moudrosti. Můžeme se samozřejmě modlit doma nebo v přírodě. Ale měli bychom často navštěvovat svého Boha v našem kostele. Bylo by divné uctívat doma jen Ježíšův obraz, ale nesetkávat se s Ježíšem ve svátosti Eucharistie.

V našem kostele se slaví mše svatá téměř každý den. Také se zde můžeme našemu Pánu klanět při adoraci. Nedělní účast na mši svaté je skutečně jen minimum, které máme dokonce za povinnost. Povinnost pod těžkým hříchem. Ale pro toho, kdo má Pána Ježíše rád, jde o potřebu lásky.

Ve farním kostele můžeme prožívat krásnou věc, že patříme k sobě, že nás spojuje jedna víra, naděje a láska. Už k sobě nejsme "cizinci a přistěhovalci", ale jsme "členové Boží rodiny".

Jsme ovce Ježíšova stáda, které jdou za Ježíšem, aby od Něho dostaly věčný život:

"Moje ovce slyší můj hlas; já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život."

V Kristu jsme Boží rodina a Boží stádce. Společně jdeme za Ježíšem do nebe.

I přes naše slabosti a omezení, bychom měli držet při sobě. Jak je bolestné, alespoň pro mě, že nás někteří opustili.

V každé lidské rodině dochází k problémům a nedorozuměním. Vše se dá vyřešit. Stejně to platí i o farní rodině.

Kéž by se náš kostel, dům Boží, stal domem setkávání nejen s Bohem, ale i mezi námi. Abychom prožívali, že patříme k sobě jako členové Boží rodiny a Kristova stádce. Nejen v kostele, ale i mimo něj.

Pán Ježíš v závěru dnešního evangelia prohlásil:

"Já a Otec jedno jsme."

Kéž to platí i o nás.