Jsme Církví Eucharistie

18.06.2023 21:28

Slavnost Těla a Krve Páně, cyklus A

 

Svátost Eucharistie, svátost Těla a Krve Kristovy, je velkým darem Kristovy lásky. Darem, který nedokážeme plně pochopit, a co je smutné, ani plně ocenit.

Jacques Loew, který se stal katolickým křesťanem v dospělosti, vzpomíná na zážitek, který prožil v kartuziánském klášteře před svým obrácením.

Byl přítomen mše svaté, kterou slavili řeholníci na Zelený čtvrtek. Jejich hluboká úcta, vážnost a věrnost Ježíšovu odkazu způsobily, že se stal katolickým křesťanem. Sám prohlásil:

"Chci být katolíkem právě pro ten jedinečný poklad Eucharistie."

Cílem misijní činnosti Církve je shromáždit věřící v Krista kolem oltáře, aby všichni mohli chválit Boha a přijímat svátostný pokrm. Ze mše svaté, zvláště ze svátosti Eucharistie, do nás proudí Boží milost. Ze svatého přijímání bereme sílu k dobrému životu a ke službě bližním.

Sestry Matky Terezy se před svou službou lidem ráno hodinu modlí před vystavenou Nejsvětější Svátosti. Zde berou sílu ke své náročné službě potřebným.

Katolická Církev je církví Eucharistie. K Eucharistii vše směřuje a z Eucharistie vše vychází.

Cílem dnešní slavnosti je obnovit naši lásku a úctu k této svátosti. Ve svátosti Eucharistie je Kristus skutečně přítomen. I v naší obci máme Krista uprostřed nás.

Jsme schopni prožívat, že je Bůh mezi námi? Prožívat, že můžeme jako ti nemocní, zklamání a vyčerpaní z evangelií přijít za Ježíšem a své těžkosti mu předložit?

Za Ježíšem nemusíme přicházet jen při mši svaté, ale kdykoliv jdeme kolem kostela, si můžeme na Něho vzpomenout. A když je kostel otevřen, nebát se jít za Ježíšem a pomodlit se. V kostele máme adorace, klanění našemu Pánu v Nejsvětější Svátosti. Zase je to velká příležitost setkat se s naším Pánem. Pokud je pro nás adorace ztrátou času, tak se asi budeme v nebi hodně nudit při blaženém patření na našeho Boha.

Svou víru v přítomnost Ježíše ve svátosti Eucharistie a ochotu Pána následovat, vyjádříme i průvodem s Nejsvětější Svátosti. Také budeme prosit o ochranu a Boží požehnámí pro všechny mě svěřené obce.

Pán Ježíš je přítomný v Nejsvětější Svátosti hlavně proto, aby se nám dal za pokrm, který nutně potřebujeme k dosažení nebe. Slyšeli jsme Ježíšova slova:

"Kdo jí mé tělo a pije mou krev, má život věčný a já ho vzkřísím v poslední den."

"Když nebudete jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život."

Svaté přijímání v nás udržuje a rozmnožuje Boží život, který je zárukou dosažení věčného života a vzkříšení mrtvých. Pokud věřím ve skutečnou přítomnost Ježíše ve sv. Hostii, nedopustil jsem se těžkého provinění a nebrání mi nějaká mravní překážka, mohu přistoupit ke stolu Páně.

Katolická Církev je Církví Eucharistie, Církví Těla a Krve Kristovy. Mše svatá je největší oslavou Boha a největším posvěcením člověka.

Važme si proto Nejsvětější Svátosti, modleme se ke Kristu, který je v ní přítomen. Přijímejme tuto svátost Ježíšovy lásky, abychom jednou s Ním mohli prožívat celou věčnost.