Ježíš jednou přijde

25.11.2015 20:26

33. neděle v mezidobí, cyklus B

  Z televize známe mnoho filmů, které ukazují na katastrofický konec světa. Lidstvo zajímá, jak to bude na konci světa, i kdy ten den nastane. Křesťané čerpají znalosti o posledních věcech z Písma svatého. O konci světa hovoří někteří proroci a samotný Ježíš. Nejprve musíme říci, že žijeme v "době poslední". Ta začala Kristovým zmrtvýchvstáním, kdy byla zlomena moc zla, a bude dovršena druhým příchodem Ježíše na svět.
  Proroci i Ježíš hovoří o znameních, která mají předcházet druhému Kristovu příchodu. V proroku Danielovi čteme, že "to bude čas úzkosti, jaký nebyl od té doby, kdy povstaly národy".
 Pán Ježíš hovoří o válkách a katastrofách, dnes také o nebeských úkazech:
  "V těch dnech, po velkém soužení, se zatmí slunce a měsíc přestane svítit, hvězdy budou padat z nebe a hvězdný svět se zachvěje."
  Věřící v Krista budou pronásledováni, ale Bůh je bude chránit i skrze archanděla Michaela. Před posledním soudem budou všichni vzkříšeni z mrtvých - spravedliví i nespravedliví. Prorok Daniel:
  "Probudí se mnozí z těch, kteří spí v zemi prachu, jedni k věčnému životu, druzí k potupě, k hanbě navěky."
  A slova Ježíšova (Jan 5, 28) :
  "Ti, kdo konali dobro, budou vzkříšeni k životu, kdo páchali zlo, budou vzkříšeni k odsouzení ."
  Proběhne poslední soud. Před Kristem bude s konečnou platností odhalena pravda  o vztahu každého člověka k Bohu, a to před všemi anděly a vzkříšenými lidmi. Očistec už nebude, všechny duše z něho přejdou do nebeské slávy. Bude jen stav blaženosti a stav zavržení. V nebeské slávě budou zářit zvláště ti, kteří přivedli k Bohu jiné lidi.
  Na konci času bude moc zla definitivně a navždy zlomena. Boží království dosáhne plnosti. Po posledním soudu budou spravedliví navěky kralovat s Kristem, oslaveni na těle i na duši.  Bůh bude přebývat mezi lidmi.
  Lidstvo bude v Kristu sjednoceno, blažené patření na Boha bude zdrojem věčného štěstí a vzájemného sdílení.
  To bylo alespoň stručné pojednání o konci světa, jak nám o něm vypráví Písmo svaté a katechismus.
  Co to znamená pro nás?
1. Neznáme čas, kdy dojde ke konci světa a druhému příchodu Ježíše Krista:
  "O tom dni a o té hodině však neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn, jenom Otec."
2. Konec světa jednou jistě nastane a Ježíš jistě znovu přijde.
  Řekl to sám Ježíš a On je Pravda. I my se musíme poučit z fíkovníku. Jakmile se objevují listy, poznáváme, že léto je blízko. Až se objeví předpovězená znamení, Pán brzy přijde. Jako s jistotou víme, že po zimě přichází jaro, máme si být jisti, že Ježíš opět přijde na zem, aby dovršil Boží království a definitivně zničil zlo.
  Tato slova nás mají vést k připravenosti. Nikdo z nás neví, kdy zemře a předstoupí před soukromý soud. Nikdo z nás neví, kdy nastane konec světa a poslední soud. Proto je třeba, abychom byli v každém okamžiku života připraveni.
  Žili v Boží milosti, snažili se konat dobro a varovat se zlého. I když mají být poslední časy velmi těžké, Bůh nás nikdy neopustí. Ani v hodině naší smrti.
  Slova o "posledních časech" mají být pro nás útěchou a nadějí. Podstatné nejsou ty katastrofy, ale to, že k nám Ježíš zase přijde a navždy zůstane s námi. Podstatné je to, že budeme vzkříšení z mrtvých a naše těla nikdy nepodlehnou smrti, nemocem ani stárnutí. Bůh nám dává budoucnost plnou naděje.
  Je třeba mu již nyní otevřít srdce a odevzdat mu svůj život. Již nyní můžeme prožívat předchuť nebe ve svém srdci a    v církvi. A s důvěrou můžeme očekávat naplnění Božího království, až Ježíš zase přijde.
  Pane Ježíši, ať si plně uvědomíme, o co se modlíme v Otčenáši, když říkáme:
  "Přijď království tvé."