Jděme za světlem

31.12.2023 15:35

Slavnost Narození Páně – v noci 2023

 

O Vánocích si více uvědomujeme kontrast mezi světlem a temnotou. O Vánocích ozařují temnoty noci vánoční stromky a svíce s betlémským světlem. Do tohoto kostela jsme přišli ze tmy do světla.

Máme rádi světlo, ve světle se cítíme bezpečněji. Avšak často vnímáme, že ta temnota kolem nás nějak houstne. Ve světě je hodně temnoty a bolesti. Slyšíme to denně ve zprávách. I my prožíváme temnoty v podobě různých trápení a nemocí. Těžké jsou temnoty po ztrátě milované osoby, zvláště když se to stane v okolí Vánoc nebo přímo na Vánoce.

Pak jsou to temnoty v našem nitru. Něco jsme v životě pokazili, někomu jsme hodně ublížili. Udělali jsme to, co jsme neměli dělat. Nebo naopak: neudělali jsem to, co jsme udělat měli. Jak rádi bychom vrátili čas a udělali to, co bylo správné. Ale už to nejde změnit, musíme s tím žít.

Nemusíme zoufat. V Janově prologu, který se bude číst zítra, apoštol Jan píše následující slova o Ježíši Kristu (J 1, :

V něm byl život, a ten život byl světlem lidí. To světlo svítí v temnotě a temnota ho nepohltila.“

Narozený Ježíš svítí v temnotě. Ačkoli mocnosti temnoty by rády toto světlo zhasly, jsou vůči němu bezbranné:

To světlo svítí v temnotě a temnota ho nepohltila.“

Ježíš je Život, Ježíš je Světlo. Osvěcuje temnoty kolem nás a může osvítit temnoty našeho nitra, pokud se tomuto světlu otevřeme.

Ježíš nemusí odstranit všechny temnoty kolem nás, nemusí uzdravit všechny nemoci a odstranit všechny naše problémy, ale může nám dát sílu to vše snášet. Sílu a naději.

Může nám dát sílu k životu, i když jsme v něm tolik pokazili. Za naše zlo zemřel na kříži. Můžeme za své zlé skutky konat pokání a dojít pokoje.

Ježíš není jen světlem v tomto světě. Když se modlíme za zemřelé, přejeme jim, aby jim svítilo světlo věčné, aby došli k Bohu do nebe. To věčné světlo k nám přišlo na svět v Betlémě. V Ježíši se Bůh stal člověkem. Opět Janův prolog (J

Bylo světlo pravé, které osvěcuje každého člověka, to přicházelo na svět.“

Dnešní noc slavíme, že Světlo přišlo na svět. Jak řekl anděl pastýřům, a říká i nám:

V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel – to je Kristus Pán.“

Na svět přišlo Světlo, které svítí v temnotách. Jděme za tím světlem v tomto životě, abychom jednou došli ke světlu věčnému v nebi. Světlo, které přišlo na svět v Betlémě a světlo věčné v nebi je totožné.

Když máme světlo, nezůstávejme v temnotě.

Ježíš Kristus se narodil pro každého z nás.