Hřivny ke službě

26.11.2023 19:24

33. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Dnešnímu podobenství o hřivnách vcelku rozumíme. Člověk, který rozdává hřivny, aby přinesly užitek, je Pán Ježíš. Těmi, kdo přijímají hřivny, jsou věřící v Krista, zvlátě představení, kteří mají vést svěřené duše, ale také laici, kteří mají důležité služby v Církvi. Návratem člověka, který rozdal služebníkům hřivny, se míní druhý Ježíšův příchod k všeobecnému soudu, ale i okamžik smrti člověka, kdy jeho duše předstoupí před soukromý soud.

Bůh dává každému člověku hřivny (dary), někomu více, někomu méně, podle služby, kterou v Církvi a ve světě koná. Kritériem obdarování je také, jak s hřivnami zachází. Kdo s nimi zachází dobře, obdrží od Boha další hřivny, kdo s nimi zachází špatně, může o hřivny přijít.

Obdarováni tedy jsme podle naší služby a snahy hřivny dobře využít. Není tak důležité kolik a jaké hřivny jsme dostali, ale jak je využíváme ke službě. Ten s pěti hřivnami i ten se dvěma, kteří je využili správně, slyší stejná slova:

"Správně, služebníku dobrý a věrný. Málo jsi spravoval věrně, mnoho ti svěřím. Pojdˇse radovat se svým pánem."

Míní se věčná radost, tedy věčná blaženost v nebi.

Služebník, který nevyužil svou hřivnu k dobrému, ale ze své lenosti a pohodlnosti ji zahrabal do země, přijde nejen o tuto hřivnu i o věčnou blaženost.

Dnešní podobenství nám říká, že ke spáse nestačí "kanapové" křesťanství. Nestačí být pasivním křesťanem, který dary od Boha promrhá tím, že je vůbec nevyužívá, nebo je dokonce používá ke zlému. Je třeba být aktivním křesťanem, člověkem služby Bohu a lidem. Člověkem, který ví o svém obdarování, a který své dary také využívá.

Čím má křesťan větší zodpovědnost, tím od Boha dostává více darů. Nemáme mu závidět, neboť kdo mnoho dostal, od toho se také mnoho očekává. Při Božím soudu se projeví, jak každý člověk své hřivny využíval.

Neexistují podřadné dary, ale každý obdarovaný člověk je pro Církev a svět důležitý. Nemocná babička, která své trápení v modlitbě obětuje za své bližní, dělá možná více, než vynikající hlasatel evangelia. Není důležité, co dělají, ale to, že své hřivny využívají k dobrému podle Boží vůle.

Poděkujme dnes Bohu za dary, které nám dal. Zamysleme se nad tím, zdali všechny dobře využíváme. Pokud ne, slezme z kanape a začněme něco dělat. Více času než tento pozemský život nemáme.