Děti jsou nadějí do budoucnosti

02.07.2023 16:00

Slavnost Narození Jana Křtitele 2023

 

Dnes se máme radovat z narození svatého Jana Křtitele, předchůdce Páně. Jan Křtitel se narodil starým rodičům, kteří dlouho nemohli mít dítě. Pro Izraelity byly děti požehnáním, nadějí do budoucna. Proto také chápeme radost sousedů a příbuzných z narození dítěte Alžběty a Zachariáše, jak jsme to slyšeli v evangeliu:

"Alžbětě se naplnil čas a přišla její hodina; narodil se jí syn. Když její sousedé a příbuzní uslyšeli, že jí Pán prokázal velikou milost, radovali se s ní."

Sousedé a příbuzní se radovali z toho, že Bůh prokázal Alžbětě velikou milost.

Početí a narození dítěte je velkou Boží milostí, tedy nezaslouženým Božím darem. Každé dítě je Božím darem a Božím požehnáním, a to nejen pro rodiče a příbuzné, ale pro celou společnost.

Kéž by tomu bylo i dnes. V naší zemi není stále dovoleno narodit se tisícům dětí. Tyto děti nejsou vnímány jako Boží požehnání, ale jako "problém", který se vyřeší zabitím. Pak přicházejí problémy větší, v duši člověka, ve svědomí.

V roce 2022 se narodilo v naší zemi o 12 000 dětí méně než v předchozím roce. Průměrný počet dětí narozených jedné ženě klesl z 1,83 na 1,66. Což znamená, že národ stále více vymírá. Bez dětí nemá žádný národ budoucnost.

Proč mladí nechtějí mít děti? Možná je to následek covidu, zhoršených sociálních podmínek nebo obava ze světového válečného konfliktu. Možná je to také projev sobectví. S dětmi jsou starosti. Avšak se nesmí zapomínat, že jsou s nimi i radosti.

Jako křesťané bychom se měli k tomu postavit. Je třeba se modlit za mladou generaci. Křesťanské rodiny by měly být mladým lidem vzorem. Nejen počtem dětí, ale také tím, že jsou děti pro ně Božím požehnáním a darem. Dětí mají být radostí rodičů, i když občas zlobí a dělají problémy.

Otevřenost k životu je nadějí do budoucna. Nadějí nejen pro rodiče, že se o ně ve staří někdo postará, ale nadějí pro celou společnost.

Jan Křtitel dostal od Boha důležitý úkol. Měl připravit lid na příchod Mesiáše. Každý člověk přichází na svět s nějakým posláním, které má v pozemském životě naplnit. Pokud se nerodí děti, nemá kdo toto poslání vykonat. Malý počet narozených dětí ochuzuje celou společnost, celou lidskou civilizaci. Ochuzuje také Církev, protože Bůh si pak vybírá nové kněze a řeholníky z menšího počtu věřících.

Prosme tedy za mladou generaci, aby pro ně byly děti Božím požehnáním a radostí. Pomáhejme ji modlitbou, povzbuzením, radou, popř. i materiálně.

Radujme se z každého narozeného dítěte jako z velkého Božího daru. I Pán Ježíš se narodil jako malé dítě. Proto může a chce rodičům pomáhat. I Bůh chce, aby se rodily děti, budoucí křesťané, kteří mají v Církvi a ve světě naplnit své poslání.

V dětech je naše naděje do budoucnosti.