Dědictví otců zachovej nám, Pane

17.07.2015 20:59


Slavnost sv. Cyrila a Metoděje 2015

  Je krásné, že si v naší zemi připomínáme událost z počátku našich národních dějin, že rok co rok vzpomínáme             na požehnané působení soluňských bratrů, kteří přišli v roce 863 na Velkou Moravu. Byli pozváni velkomoravským knížetem Rostislavem.
  Rostislav požádal byzantského císaře Michala III. o učitele, kteří by prohloubili křesťanskou víru na Velké Moravě.       V roce 863 do Rostislavova knížectví přicházejí svatí Cyril a Metoděj. Svatý Cyril vytvořil slovanské písmo - hlaholici.     

S Metodějem do slovanského jazyka přeložili bohoslužebné knihy, později i Písmo svaté. Sloužili mši svatou                  ve slovanském jazyce. Překlad bohoslužebných textů schválil papež Hadrián II. v roce 868.
  Misie soluňských bratří byla úspěšná. Slované slyšeli evangelium ve svém jazyce, byli přítomni bohoslužbám, kterým rozuměli. Svati Cyril a Metoděj vlastně předběhli dobu. Až po 1100 letech bylo Církvi povoleno sloužit mši svatou           v národních jazycích. Solunští bratři také vyučili mnoho slovanských mužů k duchovní službě.
  V roce 869 byl svatý Metoděj papežem jmenován arcibiskupem pro území Velké Moravy a Panonie.
  Papež Jan VIII. v roce 880 potvrdil užívání slovanského jazyka v liturgii a Metoděje jako arcibiskupa. Navíc vyhlásil Velkou Moravu za léno Svaté stolice, čímž ji postavil na roveň východofranské říše.
  Tím byla završeno úsilí předchozího knížete Rostislava, který chtěl nejen sjednotit svou říši křesťanským náboženstvím, ale také získat nezávislost na východofranské říši. Pozvání soluňských bratří mělo důvod nejen náboženský, ale i politický.
  Jak bychom měli být hrdi na naše národní dějiny, na požehnané působení svatých Cyrila a Metoděje, které mělo vliv i na další slovanské národy. Naše země má hluboké křesťanské kořeny přes 1150 let. Nenechme naši zem zaplevit jinými náboženstvími, která neuznávají Ježíše Krista za jediného Spasitele světa. Naše města  a obce krášlí katedrály, kostely, kaple a Boží muka. Tyto stavby patří   do naší krajiny, ne minarety nebo solární a větrné elektrárny, tyto novodobé chrámy environmentalismu.
  Nenechme se ovlivňovat moderními hodnotami Západu, které jsou v protikladu  k Božím přikázáním a které se snaží narušit základ lidské společnosti, kterým je manželství a rodina.

  V cyrilometodějské písni zpíváme tato slova:
  "Dědictví otců zachovej nám, Pane."
  Pán nám jistě pomůže uchovat plody práce soluňských bratří, ale musíme se přičinit i my. Odmítat špatné názory a hodnoty, které k nám pronikají zejména  ze Západu.
  Nebát se šířit křesťanské hodnoty, které jsou schopné sjednotit nejen naší zem, ale i celou Evropu. Dědictví otců musíme předávat a bránit. Tím zajístíme dalším pokolením nadějnou budoucnost. 
  Děkujme Bohu za soluňské bratry, kteří nám předali nejvzácnější poklad - víru v Ježíše Krista.