Čekáme na Pána

04.12.2022 19:02

1. neděle adventní, cyklus A

 

Včera večer jsme začali prožívat nový církevní rok. Začala doba adventní. Doba adventní je dobou očekávání příchodu Spasitele. Pomocí adventu tím, že "se věřící vžívají do této dlouhé přípravy na první Spasitelův příchod, oživují vroucí touhu po jeho druhém příchodu" (KKC 524).

Boží slovo 1. neděle adventní hovoří o Kristově druhém příchodu.

Pán Ježíš vstoupil do nebe. I se svým lidstvím se podílí na moci a vládě samotného Boha. Je Králem nebe a země, všeho stvoření, je Hlavou Církve, nového stvoření. Po Kristově návratu k Otci žijeme "v poslední hodině". Kristovo království je tajemným způsobem přítomné v Církvi, která je "zárodek a počátek tohoto království" (LG 3,5).

Kristovo království bude dovršeno druhým příchodem Ježíše Krista na zem.

Druhý vatikánský koncil v konstituci Lumen gentium o tom píše (LG 48):

"Dokud však nenastane nové nebe a nová země, v nichž bude sídlit spravedlnost, putující církev ve svých svátostech a institucích, jež patří k tomuto věku, má podobu tohoto pomíjejícího světa."

Cítkev je ohrožována silami zla, vnějšími i vnitřními nepřáteli. Je již počátkem a zárodkem Kristova království, svou podstatou je svatá, ale její svatost kazí hříchy členů Církve, laiků i hiearchie.

Dnešní doba je dobou Ducha Svatého a svědectví věřících. Je dobou čekání a bdělosti. V evangeliu o tom mluví samotný Ježíš:

"Bděte tedy, protože nevíte, který den váš Pán přijde."

"Proto i vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se nenadějete."

Jako v době Noemově lidé nedbali na Boží výzvu a žili si svým životem, až na ně přišla potopa světa, tak budou lidé prožívat bežné události života, až Pán Ježíš přijde ve slávě soudit živé a mrtvé. Pán Ježíš přirovnává svůj druhý příchod na zem k příchodu zloděje do domu. Příchod zloděje je nečekaný a překvapivý, takový bude druhý příchod Pána Ježíše. Bděte a modlete se!

Druhý příchod Pána Ježíše Krista může nastat každou chvíli. I my se ho můžeme dožít. Svatý Pavel v listě Soluňanům (2 Sol 2,3-12) píše o "pozdržení" druhého příchodu Ježíše Krista. Příchod Pána je "v každé chvíli pozastaven, až jej uzná celý Izrael" (KKC 674). Svatý Pavel píše o Židech (Řím 11,15):

"To, že byli vyloučeni, přineslo světu smíření s Bohem. Co teprve bude znamenat, až budou znova přijati? To bude úplné vzkříšení z mrtvých."

Před druhým příchodem Pána, čeká Církev konečná zkouška, která "otřese vírou mnohých věřících" (KKC 675). Církev prožíje své poslední velikonoce, ve kterých bude následovat svého Pána ve smrti a vzkříšení. S Kristem zvítězí. Kristovo vítězství nad "vzpourou zla bude mít podobu posledního soudu" (KKC 677).

V adventu se tedy vžíváme do dlouhého čekání lidstva na první příchod Spasitele, abychom oživili touhu po jeho druhém příchodu. Adventní doba je novou šancí obnovit svůj vztah k Bohu, konat pokání, růst ve víře, naději a lásce. Tak budeme více připraveni na druhý Kristův příchod ve slávě i na konečnou zkoušku Církve, která mu bude předcházet. S touhou volejme: "Pane, přijď!"