Buďme úspěšní

18.08.2022 20:55

19. neděle v mezidobí, cyklus C

 

"Neboj se, malé stádce! Váš Otec rozhodl, že vám dá království."

Věřící v Krista budou vždy tvořit malé stádce. Dějiny lidstva nebudou končit triumfem Církve, ale jejím pronásledováním. Víme, co řekl Pán Ježíš:

"Ale nalezne Syn člověka na zemí víru, až přijde?"

Když jsem byl kaplanem, pan farář mi často po nějaké duchovní akci kladl otázku:

"Tak co, Jiří, byl jsi úspěšný?"

Tato otázka se mi nelíbila. Jednak proto, že úspěch je především Boží dílo, jednak proto, že jsem nevěděl, jak se úspěch akce měří. Počtem a pocity účastníků? Pochvalou organizátorů?

Skutečný úspěch duchovní akce není vidět. Odehrává se v srdci člověka. Časem se může projevit i navenek obrácením člověka k Bohu.

Úspěšná farnost nemusí být početná, ale spíše záleží na vztazích mezi farníky, jak se mají rádi. Tedy čím více jsou farníci blíže Bohu, tím více jsou blíže k sobě navzájem. Farnost má být rodinou, kde je každý přijat a má své místo. Taková farnost se může těšit z toho, že jí Otec dá Království.

V dnešním evangeliu jsme slyšeli několik Ježíšových rad, jak máme žít, abychom jednou v tomto Království mohli žít.

První radou je moudré zacházení s majetkem. O tom jsme mluvili před týdnem. Klíčová je věta:

"Vždyť kde je váš poklad, tam bude i vaše srdce."

Toužíme-li po nebi, tak by naše srdce mělo být u Boha, zabývat se duchovními věcmi. Zabývat se tím, co slouží spáse naší duše, odmítat vše, co duši skodí.

Další Ježíšovou radou je připravenost na příchod Božího soudu. Toho soukromého, který nastane po naší smrti, i posledního soudu při druhém Kristově příchodu. Kristus přijde jako zloděj, tedy nečekaně, proto je třeba, abychom byli na jeho příchod připraveni. Není jisté kdy Ježíš přijde, ale je jisté, že jednou přijde.

V Ježíšově době služebníci s hořícími lampami čekali na svého pána, až se vrátí v noci ze svatby. Podle evangelijního příběhu pán bdělé a připravené služebníky odměnil tím, že je sám pohostil výslužkou, kterou ze svatby obdržel. Pokud budeme i my bdělí a připraveni na Ježíšův příchod, Ježíš nás uhostí věčnou blažeností. Je třeba mít hořící lampu, tedy žít v milosti posvěcující.

A třetím Ježíšovým poučením je dobrá spolupráce s Boží milosti a dobré využívání darů (hřiven), které jsme pro pozemský život od Boha dostali. Jak řekl Pán Ježíš:

"Kdo mnoho dostal, od toho se mnoho očekává, a komu se mnoho svěřilo, od toho se bude více žádat."

Takže, malé stádce, uposlechněme rady našeho Pána, abychom jednou byli úspěšní, tedy obdrželi od nebeského Otce Království.