Boží slovo - světlo v temnotách

29.01.2023 17:23

3. neděle v mezidobí, neděle Božího slova

 

Prorok Izaiáš hovoří Boží slovo Židům, kteří byli obětí asyrského vpádu. Část obyvatel byla odvlečena jako zajatci a museli prožívat temnotu nejistoty, bídy a života v cizí pohanské zemi. Temnotu prožívali také ti, kteří zůstali ve své zemi. Ta byla osídlena novými přistěhovalci z řad pohanů. Zemi tak zaplavila i temnota modlářství a hříchu. Do této bídy přichází Boží slovo plné naděje:

"Lid, který chodil ve tmě, vidí veliké světlo, obyvatelům temné země vzchází světlo."

Bůh zasáhne do těžké situace vyvoleného národa. Jeho zásah přinese radost a osvobození.

Evangelista Matouš vidí toto proroctví naplněné v Kristu. On přináší světlo do temnot:

"Země Zabulonova a země Neftalimova, u moře, za Jordánem, Galilea pohanská, lid, který žil v temnotě, uviděl veliké světlo; světlo vzešlo těm, kdo sídlili v krajině a ve stínu smrti."

Ježíš přináší světlo zajatcům hříchu a smrti, zajatcům strachu z budoucnosti. Ježíš je světlo světa, které převádí zajatce temnot k Božímu světlu.

Ježíš je Slovo, které se stalo tělem. Není již mezi námi osobně, ale máme Boží slovo, zvláště Nový zákon.

Když se ocitneme ve tmě, tápeme a jsme nejistí. Děti se tmy bojí. Když rozsvítíme svíci, temnota je pryč. Vidíme vše jasně. Víme, kam máme jít, už se nebojíme pádu.

Boží slovo je světlo v temnotách. Mnohdy v životě tápeme, nevíme, co máme dělat. Cítíme strach z neznáma a budoucnosti. Prožíváme nejistotu pozemského života.

Pokud čteme Boží slovo, zvláště Nový zákon, můžeme tyto temnoty prozářit.

Naše duše potřebuje potravu Božího slova. Duši plníme různým balastem a špínou. Duše potřebuje zdravou a vydatnou stravu Božího slova. Bez četby a rozjímání Božího slova naše duše slábne a žije v temnotě.

Najděme si všichni denně chvíli času na četbu a rozjímání Božího slova. Stačí pár veršů, přečíst si komentář k nim, a trochu se zamyslet, co mi Bůh svým slovem říká. Předtím je dobré pomodlit se k Duchu Svatému, abychom čtené správně pochopili a aby nás sám oslovil. Pak je také důležitá snaha, čtené Boží slovo uvádět do života.

Pak budeme žít ve světle, pak zřetelně rozeznáme dobro od zla.

Rosviťme často svíci Božího slova, abychom zahnali temnoty kolem nás i v nás.