Bez Boha problémy ve světě nevyřešíme

02.07.2015 20:19

12. neděle v mezidobí, cyklus B

  V evangeliu jsme dnes slyšeli o utišení bouře na moři.
  Moře bylo podle představ Izraelitů považováno za nespoutaný a nepřátelský živel, dokonce za sídlo zlých sil. Něco, nad čím člověk neměl moc a co ho ohrožovalo.
  V prvním čtení jsme slyšeli Hospodinova slova Jobovi. Hospodin zjevuje svou moc nad nezkrotným mořem, dává mu místo a hranice:
  "Až sem smíš přijít, ne dále, zde se má tříštit bujnost tvých vln."
  V evangeliu Pán Ježíš tiší bouři na moři. Jako Hospodin má moc nad nezkrotným mořem, tedy i nad démonickýni silami. To vzbuzuje u učedníků úžas a bázeň:
  "Padla na ně bázeň, velká bázeň, a říkali si mezi sebou: ´Kdo to asi je, že ho poslouchá i vítr a moře?´"
  Pán Ježíš své učedníky nejprve vybídl:
  "Přeplavme se na druhý břeh!"
  I náš život je plavbou na druhý břeh, plavbou do nebeského přístavu. Jen s Ježíšem v loďce můžeme dosáhnout nebeského přístavu. Pokud Ježíš není v našem životě, ztratíme se v bouři tohoto světa. Svého cíle nemůžeme dosáhnout.
  Dnešní svět se podobá rozbouřenému moři. Jako moře se hrne stále rychleji vpřed, aniž by věděl kam. Vytrácejí se základní lidské jistoty, bortí mezilidské vztahy, na mnoha místech hoří ohně války, které hrozí přerůst v celosvětový požár. Do Evropy se hrnou tisíce uprchlíků, se kterými si nikdo neví rady. Uplatňuje se na nich princip kolektivní viny, jakoby všichni riskovali své životy jen proto, aby nás v Evropě mohli zlikvidovat. Najednou nevíme, jak tyto problémy řešit.
  Evropa se zřekla křesťanství a jeho hodnot, zřekla se křesťanské morálky, zřekla se Ježíše. Ve své pýše si myslela, že Ježíše nepotřebuje. Teď je se svou loďkou v bouři sama. Myslí si, že ji ochrání vysoké ploty, moderní zbraně a cizí armáda.
  Dnešní světové problémy nelze dobře vyřešit bez návratu člověka k Bohu. Je třeba konat upřímné pokání za hříchy, vrátit se k Bohu a jeho přikázáním. Pak bude možné něco vyřešit. Jen Bůh je všemohoucí, jen u Boha není nic nemožného.
  Jen Ježíš může poručit moři:
  "Mlč! Buď zticha!"
  A stane se tak.
  Před Evropou i celým světem není jiné cesty než cesty k Bohu, návrat marnotratného syna. Jinak nás moře smete do hlubin.
  Člověk nemá moc utišit rozbouřené moře, nemá moc nad démonickými silami. Tu moc má jen Bůh. Bez Boha současné problémy nevyřešíme. Nemáme na to. Svými silami můžeme vytvořit jen jediný mír - ten hřbitovní.
  My, kteří v Ježíše věříme, přimkněme se k Němu v pokoře a důvěře. Pamatujme na slova svatého Pavla (Ř 8,38):
  "Kdo by nás mohl odloučit od lásky Kristovy? Snad soužení nebo útisk nebo pronásledování nebo hlad nebo bída nebo zabití?"