Bázeň Boží, pokora a poslušnost

13.08.2023 17:51

Svátek Proměnění Páně, cyklus A

 

Prorok Daniel má vidění Boží slávy. Starcem je zde věčný Bůh. Jeho sláva je popsána slovy: roucho bílé jako sníh, vlasy jako čistá vlna, trůn plápolá ohněm.

V evangeliu se Pán Ježíš třem učedníkům také zjevuje ve slávě, která je líčena podobnými slovy:

"A byl před nimi proměněn: jeho tvář zazářila jako slunce a jeho oděv zbělel jako světlo."

Prorok dále vidí ve vidění, jak je k věčnému Bohu přiváděn někdo jako syn člověka. Dostává veškerou moc a vládu nad světem. Jeho moc je věčná, jeho království nebude nikdy zničeno. Židovská i křesťanská tradice v synu člověka vidí Mesiáše.

Pro křesťany je tímto synem člověka Ježíš Kristus, Bohočlověk. Jemu patří veškerá moc a jeho Království nebude zničeno.V Matoušově evangeliu (Mt 28,18) Pán Ježíš sám říká:

"Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi."

A ve stejném evangeliu čteme (Mt 16,18):

"A já ti říkám: Ty jsi Petr – Skála – a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou."

Ježíšovo Království nezničí ani mocnosti pekla, natož lidé.

Víra v Ježíše Krista by nás tedy měla naplnit velkou radostí. Ježíšova Božská moc a vláda by nás měla naplnit velkou bázní, bázní Boží. Bázeń před Bohem není strach, ale posvátná úcta k tomu, který nás nekonečně převyšuje, který pro nás tolik vykonal. I my máme horu, na které se můžem setkat s Ježíšovou slávou a mocí. Můžeme být také přítomni Ježíšovu proměnění.

Většina kostelů je stavěna na kopci. Když jdeme do kostela, jdeme na posvátnou horu, jdeme do posvěceného nebo alespoň požehnaného kostela, ve kterém se můžeme setkat s naším Pánem a Bohem. S bázní Boží bychom měli vstupovat do kostela, náležitě být oblečeni a náležitě se v kostele chovat. Kostel není muzeum, není turistická atrakce ani koncertní síň. Kostel je dům Boží, ve kterém se klaníme našemu Bohu.

V kostele jsme při mši svaté také účastni proměňování. Duch Svatý proměňuje chléb v Tělo Kristovo, víno v Krev Kristovu. Nejenže se můžeme Kristu ve svátosti Eucharistie klanět, ale můžeme Pána přijímat ve svatém přijímání.

S jakou posvátnou bázní bychom měli přistupovat ke svatému přijímání. Nepřijímáme oplatek, ale živého a věčného Boha.

Bázeň před Bohem je spojená s pokorou a poslušností. Co řekl nebeský Otec učedníkům, kteří byli přítomni Ježíšovu proměnění? Řekl tato slova:

"To je můj milovaný Syn, toho poslouchejte"

Poslouchat Boha může jen pokorný člověk s posvátnou bázní. Největším zlem je pýcha a neposlušnost. Pýchou ztratil nebe satan, neposlušností ztratili nebe prarodiče v ráji. Kéž bychom je v tomto nenásledovali.

Ježíšova sláva ať nás tedy naplní posvátnou bázní před Bohem, která ať je spojena s pokorou a poslušností.