Vnitřní prostor rodiny

02.01.2022 17:35
 

Půlnoční 2021

 

Budete se mnou souhlasit, že Vánoce jsou svátkem rodiny. Rodina je spolu, je čas na vzájemné sdílení. Středem Vánoc je také rodina. Rodina Ježíše, Marie a Josefa. Krásný příběh o narození Vykupitele světa v chudobě betlémské stáje nás naplňuje zvláštní něhou a duchovní radostí. Bůh se pro nás stal člověkem, narodil se nám, aby za nás zemřel na kříži. Tím nám znovu otevřel nebe.

Josef s Marií, která je blízko před porodem, odcházejí do Betléma na sčítání lidu. Sčítání lidu nezavedl římský císař pro dobro svých poddaných, aby třeba zjistil, kdo je na tom špatně a potřebuje pomoc. Sčítání lidu se provádělo proto, aby se lépe vybíraly daně.

Aby byl soupis osob a majetku co nejpřesnější, musel se každý odebrat tam, odkud pocházel jeho rod. Josef s Marií byli z rodu Davidova, který pocházel z Betléma, proto se museli vydat na cestu, která trvala asi třicet hodin. Pro Marii to byla cesta obtížná.

Betlém byl kvůli sčítání plný lidí, proto nenalezli vhodné místo k přespání. Až za městem, ve stáji, rodina přečkala noc, ve které se narodil Ježíš, Spasitel světa.

Světská moc však brzy opět zasáhla. Místní vládce, podřízený římskému císaři, se dozvěděl o proroctví, že se má v Betlémě narodit nový vládce. Tři mudrci z východu viděli jeho hvězdu a přišli se mu poklonit. Herodes Veliký se tak bál o svůj trůn, že se nezdráhal zabít své nejbližší. Rozhodl se zabít i Ježíše. Svatá Rodina musela uprchnout do egyptské země, aby zachránila život narozenému Ježíšovi.

Svatý Josef se zachoval jako muž, jako opora své rodiny. Už když sháněl přístřeší pro svou manželku, která očekávala brzké narození dítěte. Zachoval se jako otec, hlava rodiny, když svou rodinu odvádí do útočiště v Egyptě. Je příkladem pro manžely a otce rodiny, kteří mají být v těžkých chvílích pro svou rodinu oporou a útočištěm. Tak tomu má být i dnes.

V adventní době jsme v našich rodinách měli adventní věnec. Ten je tvořen kruhem, který je symbolem společenství. Členové rodiny patří k sobě, mají držet při sobě, být si oporou, společně prožívat radosti i bolesti. Kruh vymezuje vnitřní prostor, vnitřní prostor rodiny. Ten musí být chráněn od zla, které může pronikat zvenčí.

Satan narušuje vztahy, nesnáší, když rodina drží spolu a její členové žijí v lásce. Dělá vše pro to, aby rodinu zničil. Útočil na Svatou Rodinu, útočí na rodinu každého z nás. Proto je důležité chránit svou rodinu před Zlým a jeho lidskými pomocníky.

Tyto útoky sílí v každém totalitním režimu. To prožívaly rodiny za nacismu a komunismu. Každý totalitní režim chtěl převychovat děti a mládež ke svému obrazu. Ale i dnes jsou mladí lidé ovlivňováni ideologiemi, které se staví nejen proti křesťanským hodnotám, ale také proti lidské přirozenosti a lidskému rozumu.

Rodiče jsou prvními a hlavními vychovateli svých dětí. Mají nejen právo vychovávat své děti, ale také povinnost. Proto je důležité, aby si rodiče na své děti našli čas, upřímně s nimi rozmlouvali, trpělivě odpovídali na jejich otázky.

Je třeba chránit vnitřní prostor rodiny. Ale především ho naplnit láskou, pokojem a nadějí. Svatá rodina to neměla lehké, lehké to nemají ani dnešní rodiny. Oporou rodiny je otec, oporou otce je Bůh. Ten nás nikdy neopustí.