Říkat Bohu "ano" nestačí

12.10.2020 09:50

26. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Dnešní první čtení je klíčem k pochopení evangelia. Bůh se člověku zjevuje. Dává mu poznat svou lásku a svou vůli. Bůh chce spasit člověka, vyvést ho z moci zla a temnot do světla Božího království. Proto Otec posílá Syna na svět, proto se Syn stává v Ježíši Kristu člověkem, proto byl seslán Duch Svatý a byla Kristem založena Církev. Odpovědí člověka na Boží zjevení je víra, která je spojená s obrácením, tedy se změnou života.

V prvním čtení prorok Ezechiel dosvědčuje, že se člověk může obrátit, že Bůh může a chce hříšníkovi odpustit. Izraelité si v babylonském zajetí mysleli, že trpí za viny svých otců. To Bůh odmítá. Každý člověk je osobně odpovědný za svůj život. Pokud hříšník uvěří a změní svůj život, sám sebe zachrání, neboť mu Bůh odpustí.

V evangeliu se setkáváme se dvěma syny, které otec posílá pracovat na vinici. První syn říká nejprve "ne", pak toho lituje a jde. Druhý syn říká "ano", ale nakonec pracovat nejde. Jen první syn splnil otcovu vůli.

Druhý syn je obrazem vůdců a učitelů izraelského národa. Tito se pyšnili tím, jak znají Boha a jak dobře žijí. Považovali se sami za spravedlivé, ale Bůh to viděl jinak.

Když vystoupil Jan Křtitel a kázal, že všichni musí konat pokání, tedy změnit svůj život, vůdcové a učitele Izraele byli k tomuto Božímu volání hluší. I když viděli, že Janu uvěřili celníci a nevěstky, přesto svůj postoj nezměnili. Tím si uzavřeli cestu ke spáse. Navenek říkali Bohu ano, ale Boží vůli neplnili.

Nyní si všimněme prvního syna. Ten nejprve odmítá práci na vinici, pak toho lituje a jde. Tento syn je obrazem hříšníků, kteří nejprve Bohu vzdorují, ale pak mu uvěří, změní své životy, a tak vstupují do Božího království. Víru a změnu života nelze od sebe oddělit.

A co říká Boží slovo nám?

Víra a změna života má být u nás trvalým procesem. Naše víra má neustále růst. Také náš život se má neustále měnit k lepšímu. Pokud jsme spokojeni sami se sebou, ustrnuli jsme ve víře a jsme podobni druhému synu z evangelia. Neslyšíme Boží volání k obrácení, neboť si myslíme, že je u nás vše v pořádku. Obrátit se musí přece ti druzí, ne já.

Všichni jsme hříšníci, všichni jsme voláni ke změně života. I když jsme do této chvíle říkali Bohu "ne", litujme toho a řekněme mu "ano". Chtějme změnit svůj život. Nedívejme se na lidi, kteří Boží volání neslyší, dívejme se na sebe. Jsme před Bohem odpovědni za svůj život. Za svůj život budeme Bohu jednou skládat účty.

Obrácení, změna života, je celoživotní proces. Čím blíže budeme Bohu, tím více budeme poznávat, co máme na sobě změnit. Bohu ani tak nezáleží na tom, v jakém jsme nyní stavu. Bohu záleží na tom, zda jsme schopni a ochotni změnit svůj život k lepšímu.

Říkat Bohu "ano" nestačí. Je třeba toto "ano" uvádět do života.