Prorocká služba

17.02.2019 19:14

4. neděle v mezidobí, cyklus C

 

Boží slovo dnešní neděle nám klade před oči prorockou službu.

V prvním čtení je za proroka povolán Jeremiáš, který působil na přelomu 7. a 6. století před Kristem. Je Hospodinem povolán slovy:

Dříve než jsem tě utvořil v lůně, znal jsem tě; dříve než jsi vyšel z mateřského života, posvětil jsem tě, prorokem pro národy jsem tě ustanovil.“

Bůh stvořil naši duši, je naším svrchovaným Pánem. Bůh volá člověka ke službě podle své vůle. Bůh má od věčnosti s každým člověkem svůj plán.

Jeremiáš se vymlouvá na svou nezkušenost, ale Bůh trvá na svém:

Přepásej svá bedra, vstaň a mluv k nim vše, co ti přikážu.“

Jeremiáš nemá k lidu mluvit svá slova, ale slova Boží. Má mluvit, ať je to vhod či nevhod. Boží slovo u mnohých nechce být slyšeno, proto bude prorok pro toto slovo trpět. Bůh ho však neopustí:

Budou proti tobě bojovat, ale nepřemohou tě, neboť já budu s tebou – praví Hospodin – abych tě vysvobodil.“

Pán Ježíš čte proroka Izaiáše o příchodu Mesiáše a prohlašuje, že se slovo proroka na něm naplnilo. V Nazaretě, kde vyrůstal, koná sám prorockou službu. Nazareťané jsou jeho slovy zasaženi. Diví se, kde k tomu přišel. Nakonec jeho slova odmítají. Co jim bude do života mluvit nějaký tesař.

Pán Ježíš jim odpovídá slovy:

Amen, pravím vám: Žádný prorok není vítaný ve svém domově.“

Pak posluchačům připomíná, že se starozákonní proroci pro nevěru izraelského národa obraceli k pohanům, kteří jejich slovo přijali. Také Nazareťané Ježíšovi nevěří, proto se bude obracet na jiné posluchače, proto doma neudělá žádný zázrak.

Ježíšova slova Nazareťany tak rozlítí, že ho chtějí kamenovat.

Přijetím svátosti křtu jsme všichni přijali účast na Kristově prorocké službě. Úkolem křesťanských proroků není předpovídat budoucnost, ale zjevovat lidem Boží vůli, co Bůh od člověka očekává.

Dnešní svět v Boha nevěří, nechce slyšet Boží slovo. Přijímají se zákony, které protiřečí Božím přikázáním. Protože jsme křtem přijali prorockou službu, nemůžeme mlčet. Musíme však nejprve my sami Boží slovo přijmout, vzít ho za své. Pokud sami nerespektujeme nějaké Boží přikázání, těžko ho můžeme hájit v dnešním světě.

Neměli bychom se bát prorocké služby. I dnešní svět potřebuje slyšet Boží vůli, potřebuje zřetelně rozlišit, co je dobré a co zlé. I křesťané musí počítat s odmítnutím a útoky. Ani Pán Ježíš toho nebyl ušetřen. Ale i nás Bůh utěšuje, že bude s námi.

Prorockou službu máme konat také u svých nejbližších. Nelze se vymlouvat Ježíšovými slovy, že žádný prorok není vítaný ve svém domově. Pán Ježíš to také předem nevzdal, ale konal prorockou službu i ve svém domově.

Dnešní svět potřebuje, abychom řádně konali svou prorockou službu.