Přijď království Tvé

01.12.2018 19:04

33. neděle v mezidobí, cyklus B

 

Liturgická čtení na konci církevního roku pojednávají o konci světa, co bude před druhým Kristovým příchodem na tuto zem.

Před koncem světa bude satanu a jeho lidským spojencům naposledy dovoleno vést boj proti Církvi. Bude to rozhodující boj, ve kterém je již znám vítěz.

Tento boj bude strašný:

"To bude čas úzkosti, jaký nebyl od té doby, kdy povstaly národy, až do té doby."

Utrpení bude takové, jaké lidstvo nikdy nepoznalo. Trpět budou především křesťané, kteří i přes pronásledování zůstanou Bohu věrni. Na ty zaměří satan a jeho lidští přisluhovači svůj hlavní útok.

Křesťané, kteří se klanějí šelmě, kteří vyměnili víru v Boha za věci tohoto světa, již nejsou pro satana nebezpeční.

Utrpení křesťanů před druhým Kristovým příchodem bude nezměrné. Mnozí budou muset pro svou víru položit svůj život. Sám Pán říká (Mk 13,20):

"A kdyby Pán ty dny nezkrátil, nikdo by se nezachránil. Ale kvůli vyvoleným, které on vyvolil, zkrátil ty dny."

Bůh bude mít moc i nad touto těžkou dobou. Dopustí toto utrpení, aby se věřící před posledním soudem očistili. Očistec po posledním soudu již nebude, proto si věřící musí prožít očistec na zemi.

Věřící mají však naději, že proti satanovi nebojují sami. Celé nebe se účastní tohoto boje v čele s archandělem Michaelem. Spravedliví mají naději, že jejich jména jsou zapsána v knize života. Mají také naději na vzkříšení z mrtvých ve slávě:

"Probudí se mnozí z těch, kteří spí v zemi prachu, jedni k věčnému životu, druzí k potupě, hanbě navěky."

Křesťané, kteří Boha zradí, budou vzkříšeni k potupě, k věčné hanbě.

Před Kristovým příchodem se zhroutí starý svět:

"V těch dnech, po velkém soužení, se zatmí slunce a měsíc přestane svítit, hvězdy budou padat z nebe a hvězdný svět se zachvěje."

Všichni, kdo přežijí velké soužení, uvidí přicházet Ježíše ve slávě:

"A tehdy (lidé) uvidí Syna člověka přicházet v oblacích s velikou mocí a slávou."

Nastane poslední soud. Všichni lidé budou před všemi lidmi a anděly souzeni. Bude stvrzena odměna či trest, to, co lidé obdrželi hned po své smrti po soukromém soudu.

Druhý Kristův příchod bude znamenat definitivní konec působení satana a zlých duchů. Ti budou se zavrženými lidmi vhozeni do ohnivého močálu, což je obraz věčného zavržení. Bude nové nebe a nová země. Ježíš bude stále se svými věrnými. Nebude již existovat žádné zlo fyzické (nemoc, smrt) ani mravní (hřích). Bůh bude se svými věrnými kralovat navěky. To jsou budoucí věci, které lidstvo čekají.

Předpovědi o konci světa nás nemají děsit. Pán Ježíš nás upozorňuje, že půjde o dobu velmi těžkou, zvláště pro křesťany. Spravedliví si prožijí na konci světa očistec na zemi.

Soudný den nebyl u prvních křesťanů obávaný, naopak se na něho těšili. Dokonce prosili, aby už přišel. I my přece v modlitbě Otčenáš prosíme:

"Přijď království tvé."