Potřebuji tvou lásku

06.01.2019 18:51

Půlnoční 2018

 

Středem Vánoc je betlémské dítě, narozený Ježíš Kristus. Narození Ježíše přineslo lidem radost, především jeho Matce Marii a pěstounovi Josefovi. Z narození Spasitele světa se radují i andělé v nebi. Anděl řekl pastýřům:

Zvěstují vám velikou radost, radost pro všechen lid: V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel – to je Kristus Pán.“

Radost měli i pastýři, kteří pospíchali, aby dítě v jeslích viděli na vlastní oči.

Narozené dítě Ježíš je největším darem Boha Otce lidem. Ježíš se narodil, aby nám svou smrtí na kříži znovu otevřel cestu k nebi. Proto se radujeme z Kristova narození.

Když se podíváme na místo Ježíšova narození vidíme velkou chudobu. Svatá Rodina neměla bohatství materiální, měla však jiné bohatství – vzájemnou lásku.

Ježíš byl svou Matkou Marii a svým pěstounem Josefem milován. Láska je víc než bohatství. Ježíš byl pro Marii a Josefa velkým darem od Boha.

Každé dítě je darem od Boha, je projevem Božího požehnání. Rodiče dávají dítěti jen tělesnou schránku, Bůh dává člověku při početí nesmrtelnou lidskou duši, která je nositelkou života. Rodiče s Bohem spolupracují na vzniku nového života. Dítě je darem od Boha. Každé dítě je Bohem chtěné a milované.

To samé by mělo dítě vnímat od svých rodičů: jsem chtěné a milované.

V knihovně mám knihu od Dr. Rosse Campbella o výchově dětí. Kniha má název „Potřebuji tvou lásku“.

Rodiče, dětem dáváte mnoho dárků. Dáváte jim i to, co nejvíce potřebují? Dr. Campbell ve své knize popisuje tři způsoby prokazování lásky k dítěti.

Prvním způsob nazývá kontakt očima. Když mluvíme s dítětem, máme se mu dívat do očí, nikoli na obrazovku televize nebo monitor počítače. Druhým způsobem projevení lásky je fyzický kontakt – pohlazení, obejmutí, vzetí kolem ramen. Fyzický kontakt potřebují nejen malé děti, ale i ty větší. Třetím způsobem projevení lásky je soustředěná pozornost. Při této pozornosti se rodič věnuje jednomu dítěti určitý čas. Naslouchá mu, odpovídá mu na otázky, řeší jeho problémy. Dítě má pocit, že je nyní v očích otce nebo matky tím nejdůležitějším tvorem na světě. Mezi dítětem a rodiči se tak vytváří vztah důvěry. Dítě vnímá, že rodiče mají čas a ochotu řešit jeho problémy.

Děti, které jsou rodiči milované, jsou také dobře vychované. Když vnímají, že jsou chtěné a milované, mají důvod být dobré. Kolik lásky děti v dětství přijmou, tolik jí dovedou dávat v dospělosti.

Dnes, kdy slavíme narození betlémského dítěte, se můžeme zamyslet nad naším vztahem k dětem. Zvláště vy, rodiče. Jsou pro vás děti nejvzácnějším darem? Cítí se vámi chtěné a milované? Jste pro ně ochotni obětovat svůj čas?

Vše dobré, co do vašich dětí vložíte, se vám jednou vrátí.