Panna Maria - učitelka vnitřní modlitby

09.01.2022 19:20

Slavnost Matky Boží, Panny Marie 2022

 

Včera jsme děkovali Pánu Bohu za rok 2021, který nebyl jednoduchý. Také jsme prosili o požehnání na příští rok. Dnes, kdy začínáme nový rok 2022, chceme prosit o ochranu Panny Marie, Matky Boží.

Panna Maria nás všechny provází životem. Je přímluvkyní u svého Syna, je naší ochránkyní. Je prostřednicí všech milostí, skrze její ruce přichází každý Boží dar. Proto se k ní máme modlit a utíkat. Tak to chce její Syn. Odmítat Pannu Marii by byla nezdvořilost nejen vůči ní, ale především vůči jejímu Synu. Pán Ježíš svou Matku miluje. To samé chce také od nás.

Panna Maria, Matka Boží, je nejen naší přímluvkyní a ochránkyní, ale je také pro nás velkým vzorem.

Už při zvěstování narození Ježíše jsme obdivovali statečnost a víru nazaretské dívky, která se dokázala plně odevzdat do vůle Boží. Dnes jsme slyšeli o další ctnosti, pro kterou je pro nás Matka Boží příkladem. Když pastýři vyprávěli, co všechno jim andělé o narozeném Ježíškovi vypravovali, evangelista Lukáš píše:

"Maria však to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom."

Panna Maria je pro nás příkladem hluboké vnitřní modlitby. Přemýšlela o slovech archanděla Gabriela při zvěstování, přemýšlela o slovech andělů pastýřům. Přemýšlela o všem, co s Ježíšem prožila, o každém jeho činu a slovu. Nejlépe ze všech lidí Ježíše chápala nejen proto, že byla jeho Matkou, ale také proto, že ve svém srdci dokázala o všem rozvažovat, tedy přemýšlet.

Najděme si i my každý den chvíli, kdy budeme jako Panna Maria přemýšlet o Ježíšových slovech a činech, o kterých slyšíme v evangeliích. Třeba v těch, které se daný den čtou při mši svaté.

Najděme si i my čas k zamyšlení, co Bůh vykonal a koná v našich životech, co jsme s Bohem prožili. A také přemýšlejme, co všechno nám Bůh nabízí, především o naději nebeské slávy. V nebi budeme mít velkou radost nejen z patření na božskou slávu, ale i se shledání s těmi, kteří nás do nebe předešli, hlavně s našimi blízkými.

Tato hluboká vnitřní modlitba nám pomůže překonat obavy z budoucnosti, která zde na světě nebude asi moc růžová. Ale naše budoucnost je plná naděje – u Boha v nebi.

Opřeme se o přímluvu Panny Marie a jděme s nadějí tímto světem za Ježíšem, který přemohl svět (Jan 16,33):

"Ve světě budete mít soužení. Ale buďte dobré mysli. Já jsem přemohl svět."