Kde je víra, může působit Boží moc

15.07.2018 20:00

13. neděle v mezidobí, cyklus B

 

Problém smrti doprovází člověka v celé jeho historii. Ve smrti ztrácíme své blízké. Všichni máme jistotu, že jednou zemřeme. Kniha moudrosti odhaluje původ smrti:

Vždyť Bůh stvořil člověka k nesmrtelnosti, udělal ho jako obraz vlastní přirozenosti, ale ďáblovou závistí přišla smrt na svět, zakusí ji ti, kdo jsou v jeho moci.“

Člověk byl stvořen k nesmrtelnosti, neměl nikdy zemřít. Pokud by nad sebou uznával Boží autoritu, nedopustil by se hříchu, kterým propadl smrti. Smrt přišla na svět ďáblovou závistí. Ďábel se pýchou postavil proti Bohu a navěky ztratil nebe. Záviděl člověku jeho přátelství s Bohem. Záviděl mu to, co sám navždy ztratil. Prvotním hříchem se mu podařilo narušit vztah člověka s Bohem. Nemoc a smrt jsou následky dědičného (prvotního) hříchu.

Pán Ježíš svou obětí na kříži zvítězil nad smrtí. Vírou máme podíl na jeho vítězství. Evangelijní příběh o uzdravení ženy a vzkříšení dcery představeného synagogy Jairose nám ukazují Ježíšovu moc nad nemocí i smrtí. Jsou přípravou na velikonoční tajemství, na Kristovu smrt a zmrtvýchvstání. Ježíš má moc nad životem a smrtí. Nemocná žena i Jairos s rodinou to zakusili.

Pán Ježíš od ženy i Jairose očekává víru. Vírou v Ježíše Krista se otevíráme Boží všemohoucnosti a Božímu milosrdenství. Tam, kde je projevená víra, může působit Boží moc.

Tuto víru měla žena, která se dotkla Ježíšových šatů. Předtím vyzkoušela všechno, ale nebyla uzdravena. Jedinou nadějí zůstal Ježíš. Do tohoto doteku žena odevzdala celý svůj život. Podobně i Jairos. V lidských silách už nebylo dcerušce pomoci. Je tu ještě Ježíš, který koná zázraky. Jairos padá před Ježíšem na kolena a upěnlivě ho prosí za dceru:

Moje dceruška umírá. Pojď, vlož na ní ruce, aby byla zachráněna a žila.“

Jairose však čeká těžká rána. Z jeho domu přichází zpáva o smrti jeho dcery. Je vše ztraceno? Pán Ježíš povzbuzuje otcovu víru:

Neboj se, jen věř!“

A dceru vzkřísil z mrtvých.

Tam, kde je víra, může působit Boží moc.

Bůh nechce smrt člověka. Smrt přišla na svět skrze prvotní hřích našich prarodičů v ráji.

Ježíš může ty, kdo v něho věří, uzdravit i zachránit ze smrti. Ale také nemusí.

Pozemský život není naším hlavním cílem. Jairova dcera po určité době také zemřela. Naším posledním cílem je nebe. Abychom se dostali do nebe, musíme v Ježíše věřit.

Ano, je správné modlit se za uzdravení. Je také správné nechat na Bohu, zda naši prosbu vyslyší. Buď vůle Tvá.