Bez Ducha Svatého nemůže naše duše dýchat

13.06.2020 18:51

Slavnost Seslání Ducha Svatého, cyklus A

 

Dnes budeme mluvit o Duchu Svatém, tedy o Lásce. Duch Svatý je zosobněná Láska mezi Otcem a Synem, třetí Božská Osoba. Láska Ducha Svatého byla seslána o Letnicích do duší apoštolů, aby mohli naplnit Ježíšem určené poslání:

"Jako Otec poslal mne, tak i já posílám vás."

Apoštolové mají hlásat spásu v Kristu Ježíši. Aby to dokázali, aby měli odvahu svědčit o Kristu, dostali dar Ducha Svatého. Ducha Svatého jsme dostali i my, a to při křtu a biřmování. I my máme lidem hlásat spásu v Ježíši Kristu.

Duch Svatý je něžný přítel, který navštěvuje naši duši. Nevnucuje se, vchází jen do té duše, která po Něm touží, která je ochotná očistit se ode všeho, co by příchodu něžného přítele bránilo, co by bránilo jeho působení.

Potřebujeme Ducha Svatého jako naše tělo potřebuje k životu kyslík. Když má lidské tělo dostatek kyslíku, je zdravé a spokojené. Když má křesťan plnost darů Ducha Svatého má zdravou duši a pokoj v srdci.

Plicím hrozí infekce, nemocné plíce nemohou tělu dodat potřebné množství kyslíku a tělo chřadne. Duchovní infekcí je hřích. Hřích je nemocí duše, která nemůže v plnosti přijímat Ducha Svatého, aby z Něho žila. V případě těžkého hříchu, nemůže Ducha Svatého přijímat vůbec.

Co se stane s člověkem, když mu dojde kyslík? Co se stane s duší křesťana, kterou opustí Duch Svatý? Duchovní smrt je horší než smrt tělesná.

Je tedy třeba denně prosit o příchod Ducha Svatého do naší duše. Denně se mu touhou otevírat. Kdo touží po lásce, touží po Duchu Svatém. Také je třeba duši léčit, zbavovat ji všeho, co brání příchodu nebo působení Ducha svatého. Je třeba si nasadit duchovní roušku, tedy chránit svou duši ode všeho zlého.

Mám jistotu, že Duch Svatý chce přijít do duše každého z nás. Pokud nepřijde, není to jeho vina. Dobrý přítel se nevnucuje, ale čeká na pozvání. Pozvěme tedy Ducha Svatého, aby nás naplnil svými dary: pokojem, radostí, láskou, vlídností a trpělivostí.

Bez Ducha Svatého nemůže naše duše dýchat.